tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Installatörer väger allt tyngre inom bygg"

Innovationstakten i den byggda miljön behöver växlas upp tycker Staffan Åkerlund.

Publicerad: 5 november 2015, 09:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

installationerbyggforskningbygginnovationer

Till årsskiftet 2016 startar den nya organisationen Installationsföretagen. Det sker genom samgåendet av Elektriska Installatörsorganisationen EIO och VVS Företagen i ett gemensamt servicebolag.  Det är ett naturligt steg för de två organisationer vars medlemsföretag levererar tekniskt innehåll i husen, investeringar som tar allt större andel av projektets totala kostnad.

Förändringen ligger i tiden. 2016 byggstartar KTH och fastighetsbolaget Einar Mattsson ett nytt studentboende på KTH:s campus som ger sammanlagt 300 bostäder och står klart inför höstterminen 2017. Med som deltagare i projektet är redan ett antal teknikföretag och fler står på tur.

Stor kompetens

KTH Live-In Lab är utvecklingsprojekt där företag kan testa nya tekniska lösningar, där KTH-studenterna aktivt kan medverka med både sitt boende och miljömässigt lärande forskningen forskningen kan skörda mät-resultat från ett unikt fullskaleprov.

KTH Live-In Lab är ett laboratorium, tre byggnader och samtidigt ett hem åt 300 studenter. Det ska bli en miljö som driver fram innovationer inom miljö- och energiområdet att snabbt nå marknaden och bidra till nya affärschanser för svenska företag. Den uttalade avsikten är att små- och medelstora företag ska kunna göra bättre affärer med miljöteknik.

Det är en viktig poäng. Det finns redan en stor kompetens inom miljöteknikområdet i Stockholm men många små- och medelstora har svårt att nå sin fulla marknadspotential.

Där ska KTH Live-In Lab ha en viktig funktion. Som företagskluster och nätverk inom miljöteknikområdet kan KTH uppväga konkurrenstryck från prispressande aktörer från lågprisländer.

Nya affärsområden

Erfarenheterna från liknande företagskluster i universitetsmiljöer i Nordamerika de senaste åren har varit lovande. Med KTH:s och Einar Mattssons satsning tillsammans med arkitekt och fastighetskoncernen Semrén & Månsson öppnas möjligheterna att skapa nya affärsområden för svensk miljöteknik. Marknadspotentialen är enorm. Fram till 2030 ska Stockholm bygga minst 140 000 nya bostäder.

Stockholm är en av de snabbast växande städerna i Europa. Uppgraderingen av bostadsmarknaden ska göras samtidigt som Sverige ska nå EU:s energi och klimatmål. Till 2020 ska vi minska energianvändningen och öka energieffektiviseringen i byggsektorn med
20 procent. Fram till 2050 ska vi nå 50 procent.

För att klara dessa högt satta mål krävs det att innovationstakten i den byggda miljön lägger in en högre växel. Mycket av den teknik och de tjänster som ska testas på KTH i det nya studentboendet bygger på redan känd teknik. Det unika blir att den byggs in i ett system, ett boendesammanhang och utvärderas vetenskapligt också efter sin ekonomiska potential och affärsmässighet.

För många installationsföretag är detta en chans att för sin del stärka sina positioner i byggprocessen. För framgångsrika lösningar på energi- och miljöutmaningarna handlar det om hur samverkan ser ut i projekten. Allt talar för att installatörerna kommer att gynnas av detta.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev