Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Ja till samtal med regeringen om jobb"

Publicerad: 25 februari 2015, 08:57

"Ingen annan bransch har en sådan säker prognos för jobb," skriver Staffan Åkerlund.

Ämnen i artikeln:

rekryteringarbetsmarknadnyanländasegregationintegrationnybyggnation

Sverige står inför en utmaning av historiska mått. Det är bakgrunden till att Sveriges Byggindustrier mycket snabbt välkomnade signalerna från regeringen om kommande satsningar på riktiga jobb för nyanlända. I förra veckan kom de första signalerna i debattform i Dagens Nyheter med bland annat statsministern som undertecknare. Några dagar senare följde regeringen upp i en pressträff där huvuddragen i en förändrad arbetsmarknadspolitik skisserades.

Målet är mer jobb, mindre bidrag och därmed en bättre integration. Det är en klok och rimlig strategi i ett läge där segregationen i boendet för nyanlända går åt fel håll.

Regeringens ambition är att satsningen ska utformas i god sämja med arbetsmarknadens parter. Även detta är rätt tänkt.

Skulle det visa sig att exempelvis arbetsrätten behöver ändras, kräver det att det görs i samförstånd och accepteras av parterna i en majoritet. Inklusive de nyanlända. Dessa blir då delaktiga i den svenska modellen. Som arbetsgivare eller arbetstagare.

Mot bakgrund av att byggföretagen och deras organisationer mycket medvetet sedan länge eftersträvar bättre mångfald är de första signalerna tillbaka till regeringen att man ställer sig positiva till regeringens förslag. Sveriges Byggindustrier, BI, välkomnar regeringens initiativ att skapa ett snabbspår för att hjälpa nyanlända och svarar att detta svarar väl mot branschens egna initiativ för mångfald och planer inför kommande rekryteringsbehov.

Det löser två stora samhällsproblem, betonar BI:s vd Ola Månsson i sin första kommentar. Att nyanlända snabbt kan komma i riktiga jobb och samtidigt på ett sätt som kan lösa byggarbetskraftens behov av tillväxt.

Branschen har redan en struktur för hur en sådan rekrytering till byggbranschen ska kunna genomföras. Nyligen fattade styrelserna för Galaxen Bygg – som ursprungligen tillskapades för att hjälpa arbetsskadade att rehabiliteras och återkomma till arbetslivet – och BI:s styrelse beslut om att Galaxen kan användas som ett verktyg att förbereda nyanlända för jobb på byggarbetsmarknaden.

Inom ramen för Galaxen är de svenska byggfacken redan närvarande genom att Galaxen stöder sig på och följer svenska kollektivavtal. Att med detta som utgångspunkt gå vidare till en större lösning för nyinvandrade på arbetsmarknaden, var därför ett naturligt steg för BI att ta.

Regeringen är väl medveten om de särdrag som byggbranschen har. Marknaden för byggverksamhet riskerar inte som många andra industrijobb att försvinna till utlandet. I allt väsentligt måste den bedrivas på den plats där hus och infrastruktur ska byggas. Och även om industrialiseringen av byggprocessen fortsätter – möjligheterna att rationalisera är mycket stora – kommer de som sysselsätts att öka brant även när tjänste-innehållet ökar. Ingen annan bransch har en sådan säker prognos för framtida jobb som byggbranschen.

Alla parter kan bli vinnare om regeringens planer lämnar ritbordet och blir verklighet.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev