Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Anders Carlén: "Järnviljan i norr"

Stadshuset Kristallen är ett föredömligt exempel, skriver Anders Carlén.

Publicerad: 28 november 2018, 12:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I början av 2 000-talet konstaterade LKAB i Kiruna att gruvdriften gick mot sitt slut – skulle det brytas mer malm var man tvungen att flytta på hela stadskärnan och det var knappast ett rimligt alternativ.

Eller?

Det var det och under de senaste åren har de boende fått bevittna hur allt från hela bostadsområden till kulturmärkta byggnader rivits eller förflyttats på 72-hjuliga lastbilsflak.

Stadsflytten är långt ifrån klar, först 2035 räknar man med att allt ska vara färdigställt, och många är de internationella experter, forskare, arkitekter, politiker och journalister som förundrat besökt nya och gamla Kiruna.

Bland de boende finns en stor förståelse för stadsomvandlingen, och Kirunaborna har i gengäld fått vara delaktiga i utvecklingsplanen som ska ligga till grund för byggandet av den nya stadskärnan. Att den framtida staden blir attraktiv och att de som bor där tar den till sina hjärtan är den självklara utgångspunkten för planeringen.

Finansieras av LKAB

Kalaset finansieras av LKAB och förutom rivning och förflyttning byggs det också mycket nytt: hyreshus, företag, gallerior, kulturbyggnader, ett sjukhus och en simhall. Samt ett helt nytt stadshus: Kristallen.

Fredagen den 10 augusti i år klockan 17.00 stängdes dörrarna för gott till Kirunas gamla stadshus. Byggnaden, som med sin låga entré kom att kallas Igloo, invigdes 1963 och var ritad av arkitekten Artur von Schmalensee. Stadshuset, som bland annat utsetts till  ”Sveriges vackraste byggnad”, hade i ett halvt sekel fungerat både som mötesrum och festlokal för Kirunaborna och i folkmun gått under namnet ”Kirunas vardagsrum”.

Nu väntar alltså rivning, men flera delar av interiören och exteriören följer med till det nya stadshuset Kristallen. Bland annat så har det ikoniska klocktornet rests vid sidan av byggnaden och vid ingångarna möts besökarna av Esaias Poggats dörrhandtag som symboliserar en samisk ceremonitrumma.

Föreställ dig minus 38 grader

Stadshuset Kristallen är ett föredömligt exempel på såväl utmärkande arkitektur som effektivt byggande och har en given plats på nomineringslistan till Årets bygge 2018. Byggindustrins reporter Johanna Åfreds besökte stadshuset tidigare i år och du kan läsa hennes reportage på sidan 10–12, eller se tv-reportaget på byggindustrin.se.

Mycket nöje!

Till sist.

Innan du beklagar dig för dina kollegor över den sjunkande temperaturen, föreställ dig hur kallt det blir vid minus 38 grader. Det var vad termometern bjöd byggarbetarna på när arbetet med Kristallen var som kyligast.

Vi ses om en vecka!

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anders Carlén

Chefredaktör

anders.carlen@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.