Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Kampen om kommunikationen"

Staffan Åkerlund har fått nya perspektiv på byggsektorns utmaningar.

Publicerad: 26 november 2015, 09:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BIMstadsbyggnad

”När det ska byggas mycket och fort är det särskilt viktigt att bygga med användning av bästa tänkbara kunskap och erfarenhet. Just därför att det ska kunna gå fort utan att det blir fel. Dels för att undvika byggkatastrofer, fusk och fiffel, dels för att nyproduktion av en halv miljon bostäder på kort tid kan hjälpa eller stjälpa klimatomställningen”, skriver Örjan Wikforss, professor på KTH och chef för avdelningen för projektkommunikation i sin blogg Kort Sagt.

Det ger perspektiv på ett antal mycket angelägna utmaningar byggsektorn står inför på såväl kort som lång sikt där två av de mer uppenbara för ögonblicket är att inte tappa bort stadsbyggnadstanken eller ansvaret för klimatfrågan.

Lika aktuell i dag

Det har gått tio år sedan KTH publicerade boken ”Kampen om kommunikationen” med Örjan Wikforss som redaktör och Anders Söderblom, ekonomiprofessor i Umeå, Hajar Gohari, civilingenjör och projektledare hos Akademiska Hus, Kurt Löwnertz, arkitekt, Sweco och forskaren Alexander Löfgren, institutionen för Industriell ekonomi och organisation vid KTH:s som medförfattare.

Boken är i allt väsentligt lika aktuell idag som när den först publicerades. Den bygger på studier av på hur kommunikationen fungerade i två stora byggprojekt. Författarna finner att det finns två kommunikationsmönster. Dels den planerade och organiserade, dels den spontana som följer av de praktiska som uppkommer under resans gång.

Kamp mellan intressen

Dessa två parallella mönster leder, lite dramatiserat och tillspetsat, till en kamp mellan olika personer och intressen och en kamp mellan strukturerad informationsutväxling via IT och personlig direktkontakt.

Detta är inte alltid en kamp om bästa lösningen, utan mer en kamp om vems synpunkter som väger tyngst och vilken kunskap som egentligen är viktig, betonar boken.

Örjan Wikforss beskriver i boken förloppet vid projekteringen av Astra Zenecas forskningsanläggning Nexium IV i Södertälje.

Efter beslutet av byggherren att starta projektet, inleddes en projektering som skapade 3 569 ritningar. Det totala antalet original-dokument i projektet var 6 099 stycken. Utöver alla dessa utväxlades det ett betydligt större antal arbetsdokument.

I projektgruppen utväxlades i genomsnitt 140 dokument om dagen i över två år.

Samverkan är lösningen

BIM är en bra modell att ge komplicerade sammanhang en tydlig struktur. Det öppnar för tydligare kommunikation. Men den löser inte alla utmaningar. Byggprocesser är fortfarande lika komplicerade, inte minst med utgångspunkt att så mycket ska byggas på rekordtid utan att stjälpa klimatomställningen.

I den mån kampen om kommunikationen pågår också i dag – och det är jag övertygad om efter att ha läst boken – är det bara allt mer utvecklade och effektiva samverkansmodeller som är lösningen.

I dessa kan vi också hantera samhällsmål som att avhjälpa bostadsbristen och klara miljöutmaningarna. En god samverkan kan säkerställa att den kamp om kommunikationen som boken beskriver leder till den bästa lösningen.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BIMstadsbyggnad

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.