Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Karteller hör till det förgångna

Tiden för karteller är sedan länge förbi. Problemet är bara att alla inte tycks inse det. Hur kan det komma sig på 2010-talet?

Publicerad: 8 februari 2012, 12:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vi är nu redan inne på tredje decenniet med ökande maktmedel för våra konkurrensvårdande myndigheter med Konkurrensverket i spetsen. Till sitt förfogande har de allt skarpare sanktionsmöjligheter i form av straff och höga böter.

När vi i början av denna vecka skissade på rubrikerna till förstasidan av denna tidning kände vi oss lätt schizofrena. Vi kunde rapportera om den senaste femårsperiodens snabba förändringstakt och byggsektorns förnyelse i arbetsmetoder, organisation, olika samarbetsmodeller som sätter fokus på kunden, byggherren och dennes intressen av bättre priser och högre kvalitet.

Enligt den serie forskarrapporter tidningen Byggindustrin denna vecka börjar redovisa har drivkrafterna till snabba och kvalitativa förbättringar i byggsektorns olika delar kanske aldrig varit så stora som i dag.

Det är en lovande utveckling på alla sätt. Och därför kändes det extra tungt att få en påminnelse från förr när det visserligen var oetiskt att göra upp om stora bygg-
affärer kollegor emellan men nästa riskfritt och straffritt om det avslöjades.

Under rekordåren efter andra världskriget var karteller ännu inte förbjudna – men väl skadeverkningarna av dem. Myndigheterna fick utreda skadorna och försöka förhandla med parterna.

För några år sedan kunde förre finansministern Kjell-Olof Feldt berätta under ett Ratio-seminarium i Almedalen hur de högt respektabla lokala byggmästarna samlades i vardagsrummet hos en nära släkting och gjorde upp vem som skulle bygga vad och till vilket pris. Utbölingar och konkurrenter från grannkommunerna gjorde sig inget besvär. Var inte detta egentligen för det allmännas bästa? Som byggmästare var man ju ändå samhällets stöttepelare.

Är det i det skenet vi ska se gryningsräden i Östersund härom veckan där ett 50-tal medarbetare från Konkurrensverket samlade bevis och spår hos åtta byggbolag gällande affärer med Östersunds kommun åren 2007–2010? Business as usual?

Om kartellmisstankarna i Östersund får vi i rättssäkerhetens namn konstatera att ärendet är i ett så tidigt skede att inte ens en brottsutredning är beslutad.

Konkurrensverket har en källa och dennes avslöjanden att gå på. Sedan får de juridiska turerna försöka klarlägga vad som hänt.

Kanske kan vi ändå få en fingervisning om utvecklingen i byggsektorn av det forskningsresultat Malena Ingemansson, Uppsala Universitet, redovisar i helt färska rapporten ”Att bygga förnyelse – hur, när och varför förnyelse sker i byggbranschen”.

Där pekar hon bland annat på hur en representativ grupp om 441 byggföretag fördelar sig i två huvudgrupper. Två tredjedelar har den senaste femårsperioden förändrat och förnyat sig för att stärka sin konkurrenskraft på snabbt föränderliga tillväxtmarknader, framför allt i storstäderna.

Den andra gruppen, en tredjedel av företagen, är de förändringsinriktade företagens motpol på många sätt. Det är traditionella affärsmodeller och produktionsmetoder som gäller. Här handlar det oftast om mindre aktörer och anläggningsbyggande på mogna marknader utan tillväxt, enligt Malena Ingemansson.

Asfaltskartellen i början av 2000-talet gav entydiga signaler om hur koncernledningarna i de största byggbolagen ser på karteller. Det är grund för omedelbara avskedanden. Det rättsliga efterspelet visade också ett mönster där kartellen iscensattes på lokal och regional nivå av mellanchefer som var lika rädda för att avslöjas uppåt i sina företag som av de myndigheter som ska förhindra att skattebetalarna luras av giriga bolag i maskopi.

Visar det sig att Östersunds affärer med lokala byggare saboterats av en olaglig kartell är ändå avslöjandet i sig positivt.

Att Olle Ehrlén, tidigare koncernchef i NCC, i veckan utsågs till ny ordförande i Samhällsbyggnadssektorns etiska råd är också mycket positivt. Som hög chef i NCC var han en av dem som kraftfullast signalerade nolltolerans inom sitt företag mot karteller.

Både avslöjandet och utnämningen pekar i rätt riktning. Företag som rustar sig för konkurrens – med egna och kundernas intressen för ögonen – är framtidens vinnare.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.