Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Klarspråk om bostadsbyggandet

Denna vecka är en rapportvecka för landets storbanker. Först ut var på tisdagen Swedbank med ett urstarkt resultat i sin niomånadersrapport. För vd och koncernchefen Michael Wolf var rapporten samtidigt ett tillfälle att beskriva vad som fattas på bomarknaden, bankens lönsammaste segment. Han pekade på sambandet mellan stigande bostadspriser och det otillräckliga byggandet.

Publicerad: 23 oktober 2013, 13:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Frågan om Sverige har en bostadsbubbla eller inte har levt med oss ända sedan Lehmankraschen för sex år sedan trots att skillnaderna i vad som utlöste den amerikanska finans- och fastighetskrisen och den ekonomiska situationen i Sverige skiljer sig åt på de flesta punkter.

Men eftersom den amerikanska bankkraschens följder sköljde som en tsunami över de finansiella systemen i hela västvärlden krävdes både överstatliga och nationella ingripanden för att rädda bankerna. På många håll tog staten över stora banker som ett led i räddningsaktionerna. Samtidigt som de via sina centralbanker pumpade in likviditet.

En följd av dessa långtgående och fortfarande pågående räddningsaktioner har varit att finanssektorn på viktiga punkter har återreglerats. 1980-talets ”Big Bang” som blev inledningen till en långtgående avreglering av finansmarknaderna har delvis rullats tillbaka när statliga och överstatliga ingrepp medför nya gränser för hur banker och bolånefinansiärer får agera

För svenskt vidkommande har stora delar av krisåren efter Lehmankraschen gått förhållandevis spårlöst förbi efter den första chockvågen, kan man i dag summera. Flera banker, inte minst Swedbank, var illa ute med mycket omfattande långivning under några överhettade år i Baltikum. I dag har dessa länder till större delen gått igenom sina stålbad. De svenska bankerna har klarat sig bättre än väntat.Huvudförklaringen till den fortsatt starka ställningen svenska banker har i förhållande till sina mycket lönsamma bolånekunder är de stadigt stigande bopriserna.  Det är en fråga om tillgång och efterfrågan – inte en lånebubbla, menade Swedbank på tisdagen.

Swedbank, med sina färska erfarenheter från Baltikum, har särskilda skäl att vara vaksam på varje tecken till bostadsbubbla. Men för Swedbank, som tidigt varnade för de svenska hushållens ökade skuldsättning på grund av stigande bostadspriser, är lösningen på problemet ett annat än ytterligare skärpta krav på banksektorn. Michael Wolf höjde rösten för en fokusering på utbudssidan och sade att Swedbank vill medverka till att finansiera ett ökat bostadsbyggande.

”Vi har 600 miljarder kronor i bolån. Vad som sker på bostadssidan är ju av stor vikt för oss. Det råder bostadsbrist i de större städerna. Det är en enorm tillväxtpotential. Att reglera marknaden mer när vi bevisligen har tillräckligt med kapital i en stressad miljö, hjälper inte för att lösa bostadsfrågan”, sade Michael Wolf till pressen (DI) och pekade på att bara i Stockholm saknas det 200 000 bostäder.

”Täcker vi inte det underskottet kommer befintliga priser att fortsätta uppåt.”Börjar vi närma oss en lösning på det låga bostadsbyggandet nu när banksektorn börjar röra på sig i debatten?  Ja, definitivt.

Om det inte är finansieringen eller byggbolagen som är flaskhalsarna fästs fokus på planprocesser, byggregler, kommunernas roll och ytterst – tillgången på byggklar mark. Det är välgörande med klarspråk.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.