tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Klimatmöte med marknaden som driv"

Staffan Åkerlund reflekterar kring klimatmötet i Paris.

Publicerad: 3 december 2015, 15:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

klimatpåverkankoldioxidutsläpputsläpp

Det stora klimatmötet i Paris som öppnade i veckan har föregåtts av större optimism än tidigare möten. Många väntar sig ett resultat även om få tror på att de enskilda länderna gör åtaganden att minska sina klimatpåverkande utsläpp så att världen klarar de högt satta målen.

I världens största utsläppsnation, USA, är signalerna dock oroande ur Parismötets synvinkel. President Barack Obama kanske saknar ett effektivt mandat att träffa även ett modest avtal. Upptakten till nästa års presidentval har gjort frågan om utsläpp till en inrikespolitisk fråga. Från republikanernas sida har klimatförnekarna stärkt sina positioner.

Obama har hittills använt sin presidentmakt att runda kongressen men det är tveksamt om den taktiken fungerar i Paris.

Har ritat om kartan

Den amerikanska skiffergasrevolutionen har ritat om den världspolitiska energikartan och gjort den kontinenten oberoende av Opecs makt och satt press på Ryssland. Det är bland annat detta faktum som halverat oljepriserna i världen.

Sjunkande oljepriser håller också tillbaka investeringar i nya skifferfyndigheter. Det är en något paradoxal balansgång även om det sannolikt är bra ur utsläppssynpunkt. Gasen från skifferkällorna gör att kolanvändningen kan vända neråt.

Utsläppen kommer att fortsätta att minska av marknadsskäl, pådrivet av konsumentmakt, ny teknik och enskilda företags vilja att lösa problemen för sin egen del på hemma-plan. Miljöfrågan håller på att bli mainstream i näringslivet. Det finns en intressegemenskap mellan enskilda konsumenter och företag. Att bryta mot detta straffar sig, vilket VW fick erfara.

Sträng lagstiftning gav teknisk utveckling

Politikens roll är att ömsom spegla, ömsom driva på utvecklingen. När staten är drivande kan förbättringar ibland accelerera, vilket utvecklingen av utsläppssnåla bilar i Kalifornien visar tydligt. Där var det politiken som via sträng lagstiftning drog igång en teknisk utveckling med målet att helt eliminera fordonsutsläpp.

Ett alternativ vore att låta koldioxidutsläppen bära sina egna miljökostnader vilket skulle mångdubbla priset på drivmedel.

En tydlig följd av politiken hittills är satsningen på elbilar, exempelvis Tesla som erbjuder marknadens bästa räckvidd, tio gånger längre än den genomsnittliga elhybriden på marknaden i dag.

De japanska biltillverkarna utvecklar sedan flera år vätgasen som ett sätt att ge elbilen obegränsad räckvidd. De kan nå marknaden i stor skala inom något år eller två.

Tre kommunicerande kärl

Detta skulle flytta fokus till nästa led, att bygga upp en infrastruktur för vätgas. Men det vore en ganska meningslös utveckling ur klimatsynpunkt om vätgasen produceras av koleldande elproducenter.

Däremot kan vidareutvecklade, billigare solceller och vindkraftverk lösa ett av sina systemproblem om de används i en dominerande roll vid vätgasframställning.

Hus, infrastruktur och transportmedel är tre kommunicerande kärl i ett samhälle med utsläpp på nivå med vad världen klarar. Alla delar kan vidareutvecklas i rätt riktning av marknadskrafterna.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev