Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Knyt ihop den fysiska världen med den digitala

Vi befinner oss redan djupt inne i en ny industriell revolution.

Publicerad: 26 april 2017, 05:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Beast, BIM Alliance, Coclass – nu är siktet inställt på att komma åt den legendariska Chalmersprofessorn Per-Erik Josephsons forskning om att byggfel, ÄTOR och bristande logistik svarar för uppåt 25 procent av själva byggkostnaden. En fjärdedel av själva kostnaderna, markpriserna borträknade, ligger alltså i vågskålen.

Detta välkomnas självfallet av alla. Men när vi tittar på siffrorna bakom, varför det ändå kostar mer att bygga här finns det ytterligare förklaringar till. I högpresterande länder är inte bara kostnaderna högre än utvecklingsländernas utan det svarar mot att företag som grupp är lönsammare, att lönerna är högre, konsumtionen större och samhällena mer välmående.

I normalfallet är detta en uppåtgående spiral. Sett över tid har Sverige aldrig varit rikare. Och framtiden är fortsatt ljus, inte minst tack vare fortsatt teknikutveckling.

Material som betong, trä, stål och glas liksom svensktillverkade installationsdetaljer, tjänster och löner är bara exempel på allt som kommer att påverkas av det som egentligen alltför generaliserande betecknas digitalisering.

Begreppet måste helt enkelt brytas ner på detaljnivå för att bli meningsfullt. Och först då blir det egentligen begripligt vad det handlar om. Hur ser de digitala verktygen ut för olika uppgifter? Hur utvecklas systemtänkandet? Kommunikationen? Produktiviteten? Kvaliteten?

En ny industriell revolution

Det är när vi summerar allt detta till en helhet som vi inser att vi redan befinner oss djupt inne i en ny industriell revolution. Naturligt nog kommer människor att tolka det på olika sätt. Dystopiskt eller utopiskt – bägge dessa perspektiv leder tanken lika fel.

Vid förra sekelskiftet var det snilleindustrier som LM Ericsson, Alfa Laval, Electrolux och Asea som gjorde svensk teknik och varor attraktiva över hela världen. Svensk ingenjörskonst blev global, det kan många familjer vittna om ur sin egen historia. Min farfars bror var en av Erikssons första på plats i Mexiko och byggde upp deras telefonnät efter en längre sejour i USA. Därför har jag i dag otaliga släktingar i framför allt Mexiko med samma efternamn som mitt eget.

Berättelsen om den stora utvandringen från Sverige till främst USA domineras, mestadels rättvist, av flykten från fattigdom. Men den behöver kompletteras med den utvandring av dåtidens svenska högteknologi, företrädd av svenska tekniker och ingenjörer, ett utbyte av idéer som utvecklade industrier globalt och gjorde Sverige rikt.

Tillbaka till bygg. Chalmersberäkningar har under ett decennium visat hur vi sannolikt bränner 25 procent i onödiga kostnader. Detta är en av många uppgifter som de nya digitala verktygen redan börjat greppa. Potentialen är enorm.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.