Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Kompetensdatabasen lyfter säkerhetsnivån"

Har gett bättre material, rutiner, attityder och utbildningar enligt Staffan Åkerlund.

Publicerad: 13 maj 2015, 07:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Att säkerheten och arbetsmiljön ständigt förbättras med målet noll dödsfall och noll allvarliga skador är ett tecken på att en av landets farligaste verksamheter kan professionaliseras och systematiseras på samma sätt som andra högriskmiljöer.

Gör gärna jämförelsen med trafikflyget. Det är sedan många decennier det överlägset säkraste sättet att färdas med för både passagerare och anställda medarbetare. För flygets del har risknivåerna minimerats med hjälp av ständigt lärande. Varje olycka som inträffat, varje olyckstillbud, varje incident kartläggs, studeras, utvärderas och får konsekvenser för allt som sker därefter i luftrummet och på marken.

Det har sammantaget gett branschen bättre material, bättre säkerhetsrutiner, bättre attityder och utbildningar.

Jämförelsen mellan flygets kombination av high-tech och djupa kunskaper om hur människa och teknik måste fungera ihop och samverka är mindre långsökt än man kan tro. När det gäller säkerhet handlar det inte bara att systematiskt lära sig av olyckor och felaktigheter, det handlar lika mycket om att lära sig av de bästa.

Några av de säkraste – och därmed bäst och effektivast genomförda byggprojekten i världen – har handlat just om byggnationen av flygets infrastruktur, flygplatser. Det finns en gedigen forskning på sambanden mellan effektivitet och säkerhet, framför allt i USA och Storbritannien.

Att insikterna om nödvändigheten av säkra byggprocesser i samband med högriskmiljöer får vidare spridning i byggandet i mer ”normala” riskmiljöer, är ofrånkomligt. Säkra byggen har inte enbart en mänsklig uppsida, det handlar lika mycket om kvalitet och ekonomi.

Dessa är tre nyckelbegrepp som i själva verket är kommunicerande kärl. Det går inte att ändra på den ena punkten, exempelvis den mänskliga säkerheten, utan att de andra två, ekonomin och kvaliteten påverkas.

Mycket av dessa positiva influenser har introducerats av de svenska storbolagen med verksamheter och stor närvaro i USA och Storbritannien liksom av lärdomar från Norge och säkerhetstänkandet från landet offshore-industri. Finns det risker för människor i dessa miljöer så finns det metoder att hantera dem.

När Sveriges Byggindustrier sedan flera år satsar så stort på säkerhet och arbetsmiljö som man gör är det med insikten att en säkerhetskultur måste genomsyra alla i sektorn, inte enbart de som kan hålla egna säkerhets- och arbetsmiljöexperter.

Det var tanken under Reflektionsdagen den 28 april som genomfördes av BI och företag runt om i landet.

Men arbetet med detta stannar aldrig upp. Nästa steg tas redan denna vecka med introduktionen av Kompetensdatabasen inom ramen för ID06-projektet.

Kortet blir nyckeln till all information om vilka arbetsmoment, maskiner och utrustningen en enskild medarbetare är behörig att arbeta med.

Det är ett litet kort för den enskilde byggnadsarbetaren – men ett stort steg mot dokumenterad, alltid uppdaterad kunskap om kompetensen på arbetsplatsen.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.