Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Konkurrensverkets dilemma

Verket menar att partnering eliminerar konkurrens. Det är en missuppfattning. Konkurrensen ska vara kvar.

Publicerad: 19 oktober 2010, 11:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Konkurrensverket har sedan halvårsskiftet fått helt nya verktyg att jobba med när det gäller offentliga upphandlingar som inte genomförs enligt reglerna. Verket har nu möjligheter att dra trilskande myndigheter inför rätta med möjligheter till högst kännbara böter för den som gjort fel. Upp till 10 miljoner kronor kan det handla om för den som genomför en upphandling på fel sätt.

Dan Sjöblom är generaldirektör för Konkurrensverket sedan ett och ett halvt år och har en bakgrund från EU-kommissionens generaldirektorat för konkurrensfrågor och dessförinnan befattningar hos Konkurrensverket och Näringsfrihetsombudsmannen.

I en intervju i veckans nummer av Byggindustrin, som ges ut den 22 oktober, välkomnar Dan Sjöblom de nya maktmedlen verket har när de upptäcker felaktiga upphandlingar och han motiverar verkets stora intresse för offentliga upphandlingar av byggentreprenader: "Byggentreprenaderna svarar helt enkelt för en så pass stor andel av hela den svenska upphandlingen".

Detta är också anledningen till den omfattande kartläggning av större offentliga upphandlingar inom husbyggnad, där flera arenaprojekt på grund av sin storlek skärskådades extra noga.

Det var i denna granskning verket fick korn på Halmstad Arena, som om den nya skärpta lagen gällt vid upphandlingstillfället, hade kunnat dras inför domstol.

Nu vill Konkurrensverket ha hjälp att hitta fler exempel och vänder sig i intervjun direkt till tidningens läsare för tips.

Om detta kan man tycka och säga flera saker. Tips om förhållanden som sätter lagen ur spel och får marknaden att fungera dåligt ligger också i byggsektorns intresse. Det är inget angiveri av DDR-mått.
Samhällsbyggnadssektorn har ett etiskt råd som sedan det omorganiserades för ett par år sedan själva välkomnar tips på felaktigheter och uppmanar företag att skapa möjligheter för whistleblowers, tipsare, att anonymt anmäla felkaktigheter på ett säkert sätt.
Bland annat Skanska har skapat denna möjlighet och gett uppdraget att hantera tipsen till en opartisk, från företaget fristående, aktör.

Fler företag lär nappa på dessa initiativ från Transperancy International, den internationella ideella föreningen mot mutor och korruption som Samhällsbyggarsektorns Etiska Råd samarbetar med. Och motivet är enkelt. Företagens medarbetare vill arbeta för okorrumperade arbetsgivare. I kampen om den bästa arbetskraften är den bästa etiken ett konkurrensmedel.

I den delen är generaldirektörens uppmaning till läsarna både okomplicerad och välgrundad.

En annan del är betydligt mer komplicerad. När en entreprenör vinner en upphandling är det vanligare och vanligare att beslutet överprövas. Det är långt vanligare i Sverige än i de flesta andra länder och för helåret 2010 pekar prognosen mot 3 000 överprövningar av upphandlingsbeslut.

Dan Sjöblom är medveten om att detta leder till att 3 000 projekt på detta sätt försenas och att det därför är viktigt att de upphandlande enheterna väger in risken i sina tidsplaner.

Ett sätt att angripa problemet skulle vara om partnering användes av parterna i större utsträckning.

Men Konkurrensverket har problem med hur man ska ställa sig till partnering. På ett seminarium i Stockholm som Byggherrarna anordnade den 7 oktober om LOU och samverkan för ökad effektivitet i kommuner och kommunala bolag, hade verket ett halvdussin observatörer.

När Statskontoret granskade byggsektorn i rapporten Sega gubbar avråddes byggherrar att samarbeta för tätt med byggentreprenörer. Statskontoret menar att sådana samarbeten minskar en redan svag konkurrens.

Men detta är en missuppfattning av partnering. Partnering syftar inte till att eliminera konkurrensen, det är en samverkansform med sikte på högre effektivitet, högre kvalitet och lägre livscykelkostnader genom en bättre byggprocess. Konkurrensen ska vara kvar.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.