Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Kortslutning i svenska modellen

Minsta gemensamma nämnaren i den svenska modellen är begreppet rättvisa. Systemet levererar hyggligt rättvisa lösningar på ibland otroligt svåra förhandlingsproblem. Och hjälper inget annat griper man till medling. En tredje, oberoende part, försöker hitta rätt i djungeln av meningsmotsättningar mellan parterna.

Publicerad: 30 januari 2013, 14:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Konflikter är kostsamma och destruktiva för både parterna och den allmänhet som utan egen förskyllan drabbas. Det brukar vara en av medlarnas egna drivkrafter att hitta en lösning som fungerar. Men viktigare för stunden är ändå att hitta kompromissen som får både facken, arbetstagarna som arbetsgivarna att känna att detta är en lösning bägge kan lev med. Och kanske till och med göra något gott utav.

Så vad händer när någon kommer som ställer sig utanför de flesta regler och normer som fortfarande utmärker den svenska modellen?

Det enkla svaret är: Det får vi se i vår.

Elektrikerna inom SEF lade i tisdags eftermiddag, innan ens de första trevande förhandlingarna inletts, ett historiskt omfattande strejkvarsel som ska utlösas klockan 05:00 måndagen 1 april –  i påskveckan.

Ur Elektrikernas synvinkel är varslet ett omedelbart svar på vad de upplever som Elektriska Installatörsorganisationens, Eio, ensidiga uppsägning av Inkasseringsavtalet.

Elektrikerna har en konfliktfylld historia som ofta dragit in byggföretag och deras anställda trots att byggarbetsgivare och Byggnads  egna avtal varit klara. Sedan 1993 har Elektrikerna varit inblandade i 26 konflikter. Bara sex av åren efter 1993 har varit konfliktfria, visar statistik från Eio.

En förklaring till de många konflikterna är att Elektrikerna förfogar över ett mäktigt vapen. Med små kostnader för det egna förbundet kan man genom att ta ut ett fåtal viktiga elektriker i strejk på strategiska platser inom processindustri, kraftverk, storbyggprojekt, exportindustri och andra nyckelfunktioner lamslå stora delar av näringslivet. Eio  som har det otacksamma uppdraget att hålla samman förhandlingarna med elektrikerna som finns utspridda i  samtliga övriga arbetsgivarförbunds företag. Eio utsätts – det är Elektrikerna mycket medvetna om –  av ett enormt tryck från övriga arbetsgivarförbund att till varje pris gå Elektrikerna till mötes och undgå en totalförlamande konflikt.

Så ser de verkliga maktförhållandena ut på arbetsmarknaden fortfarande 2013.Att kravet från Elektrikerna åter igen gäller en förlängning av det i flera led totalförbjudna Inkasseringsavtalet från 2007, är lika pinsamt för både den fackliga sidan inom LO som besvärande för samtliga berörda arbetsgivareförbund.

Europadomstolen förbjöd 2007 Byggnads att tillämpa paragrafen om granskningsarvoden i dåvarande Byggnadsavtalet med Sveriges Byggindustrier och slopade den. Elektrikerna som hade en liknande paragraf, ersättning från sina arbetsgivare för att granska ackorden, vägrade och tog till en omfattande strejk och tvingade till sig en tvåårig övergångslösning. Som efter nya konflikter förlängdes.

I höstas sade arbetsdomstolen, AD, ifrån. Kravet strider mot svensk och internationell rätt. Efter Europadomstolens historiska avgörande 2007 står det glasklart att begreppet rättvisa även omfattar oorganiserade arbetstagare och att avgifter från arbetsgivare till allmänfacklig verksamhet är olaglig. Att Eio i likhet med dessa avgöranden vägrade förlänga olagligheterna var logiskt.

För alla utom för Elektrikerna. Fortsättning följer.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.