Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Kreativ förstörelse gynnar kvinnorna

Processen beskriver vad som händer vid teknologiska och ekonomiska förändringar

Publicerad: 23 augusti 2017, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det gamla industrisamhället är sedan länge på väg bort, samtidigt som det nya tar för sig och ersätter. I många städer saneras sedan länge förorenad industrimark till höga kostnader från miljögifter till höga kostnader. Det är oftast lönsamt.

Det beror på att etableringarna i förra århundradets utkanter med tiden blivit stadens mest attraktiva lägen, perfekt för den nya tidens studentcampus, hightech, tjänsteproduktion och tillverkning. En ständigt uppkopplad, uppdaterad urbaniseringsvåg sköljer över och förnyar det existerande stadslandskapet.

Städernas attraktion vilar tungt på löften om jobb, bostäder, kontakter, av samhällstjänster. Kort sagt – av allt som möjliggörs av teknik, innovationer och ekonomins fortsatta förändring.

Vi är med andra ord mitt uppe i det som sedan nationalekonomen Joseph Schumpeters dagar kallas kreativ förstörelse, processen som beskriver vad som händer vid teknologiska och ekonomiska förändringar. Något går under, annat ersätter.

Modellen som sådan är ett fundament inom marknadsekonomin. Ett aktiebolag går i konkurs och ersätts av något lönsammare utan att ruinera investerare personligen, konkursen är helt enkelt en av viktigaste ekonomiska uppfinningarna som stimulerar till innovation och utveckling. I kontrast till hur ekonomiskt risktagande entreprenörer i äldre tider ofta sattes i fängelse.

Marknadsekonomins veckovist utgivna bibel sedan 1848, The Economist, har en stående avdelning i varje nummer för att illustrera den ständigt pågående kreativa förstörelsen som roten till allt gott, som själva essensen i allt sunt samhällsliv.

Tar boendet i egna händer

Men i ett fritt samhälle kan allt ifrågasättas. Motsatsen existerar nämligen samtidigt, kanske i en parallellvärld nära oss. Det finns tusentals exempel, inslag på Youtube, som illustrerar hur vem som helst, med små eller inga medel, strävar efter en enslig tillvaro. Där man med egna händer bygger sitt boende (se exempelvis https://tinyurl.com/y8uwsd9n), tillverkar egen el, eldar med kottar och bark för värme, odlar, fiskar och kanske– hittar någon likasinnad om det är säsong för det.

Människor är komplexa organismer med tankar och känslor inför komplexa beslut. Att några väljer att förlita sig på den egna handens, ögats förmåga att skapa själv, på hantverket som överlevnadsmetod från dag till dag, från årstid till årstid, skulle aldrig överraska en statistiker. Allt ryms inom ramen för förväntad variation.

Vår kultur erbjuder hela skalan av möjligheter mellan ytterligheter – med en massiv dominans för Schumpeterianerna, om vi får kalla utvecklingsoptimisterna så.

Använder vi begreppet kreativ förstörelse som analysmodell för samhällslivet i stort, inom utbildning, kultur, arbetsliv, politik och inte enbart beskriva det ekonomiska och teknologiska området blir det lättare att förstå de stora dragen i det som pågår. Det gynnar kvinnor och män lika.

Olikheten håller på alla fronter på att gå under i den kreativa förstörelsen.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.