Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lagarbete - Together Each Achieve More!

Även de allra största byggprojekten är fortfarande mycket av ett hantverk. Yrkesstolta byggnadsarbetare med olika specialiteter tolkar och utför byggplaner som andra specialister - byggherrar, arkitekter, konstruktörer och tekniska konsulter - utfört.

Publicerad: 27 oktober 2010, 07:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Mer och mer av byggmaterialet har standardiserats. Stommar, trapphus, fönster och en lång rad byggvaror köps upp på ett mer eller mindre strukturerat sätt. Materialen kan variera. Trä, betong, stål och glas kan dominera grundkonstruktionerna eller samvariera.

Mer och mer material anländer till byggsajten i förproducerad form. För att därefter fogas in i den fortfarande dominerande hantverksbetonade byggstafetten.

Öar av smarta industriella satsningar binds på så sätt ihop i det enskilda unika byggprojektet med ett kitt som fortfarande styrs av hantverkstänkandet att varje byggprojekt är så unikt att det inte lämpar sig för ett industriellt processtänkande.

Nu är detta synsätt sedan flera år på väg att förändras. En symbol för detta är att den splittrade byggsektorn har börjat definiera sig som en samhällsbyggnadssektor.
Byggnader varar länge, ska vara vackra, funktionella och kunna te sig så attraktiva i sin gestaltning att människan trivs och utvecklas. Det fungerar bäst när arkitekterna har med de industriella processerna på sin palett – vid sidan av färg, form och funktion.

Veckans begivenhet, Samhällsbyggardagen på Münchenbryggeriet i Stockholm och Sveriges första byggriksdag, är ett utropstecken.

Perspektivet har med andra ord förändrats. Kanske tiden är inne att öppna för lagspel på det sättet som Mårten Lindström & Rogier Jongeling, OpenBIM, skrev i sin bim-krönika i denna tidning härom veckan:

"Framgångsrik tillämpning av Bim kräver ett starkt lagarbete. Inget framgångsrikt fotbollslag har som princip att handla upp forwards eller målvakter till lägsta pris och låta dem komma in i laget 15 sekunder före avspark och sedan åka hem innan segerbanketten. Det skulle inte ens bli några segerbanketter med en sådan upphandlings- och samarbetsform. Alla framgångar i lagsporter bygger på en stark team-anda och olika spelare har förtroende för varandra och varandras roller. Att bygga är ett kvalificerat lagarbete, ett stort antal specialister bidrar med just sina kunskaper och erfarenheter till ett gott slutresultat."

Mårten Lindström och Rogier Jongeling påminde i samma text om vad bokstäverna i ordet team står för. Ursprunget kommer från amerikanska armén och står för Together Each Achieve More.

Nu är viljan att kratta manegen för en bättre byggprocess mer utbredd än någonsin. När nya byggavtalet träder i kraft på måndag är det ett tecken på hur arbetsmarknaden bejakar behoven av flexibilitet och utveckling som ska stärka de svenska byggföretagen.

I denna veckas debattartikel betonar Byggmaterialindustriernas vd Monica Björk Ausin hur viktigt det är att involvera materialtillverkarna redan från början i byggprocessen och att gemensamt med övriga aktörer lyfta in livscykelperspektivet.

När klimatskalet är färdigt är byggnaden knappt halvklar, som varje installatör vet. Med allt fler smarta energi- och miljöfunktioner, vvs, el och kommunikationer är det på flera sätt först nu som byggnaden blir möjlig att använda för sina brukare. Trenden är att installationerna svarar för en växande del av den totala byggkostnaden. I många projekt handlar det om mellan 60 och 70 procent.

Ska byggprocessen förbättras måste eventuella motsättningar mellan bygg och installationer bort. Lagspel är ordet.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.