Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Landet mitt i Europa

Det finns ett land mitt i Europa som binder samman nord och syd, öst med väst. Invånarna kallar landet hexagonen, den geometriska figuren med sex hörn som lättast ritas om man tar två liksidiga trianglar och lägger dem över varandra. Den ena med spetsen uppåt, den andra med spetsen nedåt.

Publicerad: 17 april 2013, 12:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det går att tränga djupt in i symboliken bakom hexagon. Den amerikanske författaren och filosofen Edward Wood menar att den knyter ihop människans inre värld med hennes yttre. Vilja, tanke och godhet med materia, energi och lag.  Landet i fråga är självfallet Frankrike. De flesta fransmän gör ingen metafysisk tolkning av hexagonen. De tycker helt enkelt att landet i sin form påminner om en geometrisk figur med samma namn. Sex hörn, inga trianglar, en cirkel som plattats till sex gånger.

Nu har två franska forskare, Hervé Le Bras och Emmanuelle Todd, bägge antroprologer och historiker, kommit ut med en ny bok, ”Le Mystere français”. I den använder de sina specialistlämnen för att ställa en diagnos på dagens Frankrike. Boken är en uppföljare på deras bok från 1981, ”L’Invention de la France” som använde samma grepp.

Mycket har hänt landet under de gångna åren. På väg in i det postindustriella samhället har faktiskt landet – till skillnad mot Tyskland som gått den motsatta vägen – avindustrialiserats. Framför allt i norra Frankrike har industsridöden brett ut sig. Hundratusentals enklare industrijobb har försvunnit. Och nu är även den statsägda fordonsindustrin illa ute.

Grannen i norr, Tyskland, har under samma tid gått i motsatt riktning. Tillverkningsindustrin har ständigt uppdaterats med den senaste tekniken. Därför kan Tyskland som nation tävla med Kina om att vara världens etta som exportör av industrivaror. Mer avancerade tyska exportprodukter, fordon, verktygsmaskiner drar helt enkelt in mer till nationalräkenskaperna. Tyskland är därmed fortfarande det skakiga Europas absoluta styrkepunkt.

Men Frankrike är inte utan styrkepunkter, menar Le Bras och Todd i en intervju i franska L´Express härom veckan. Landet har sedan 1981 gjort ett gigantiskt kunskapslyft. Om befolkningen fortfarande kunde liknas vid en pyramid så utgjordes den breda basen av människor med mycket låg utbildning. På toppen fanns eliten som efter sin diplomerade examen, Le Baccalauréat, gick vidare till universiteten, helst någon av de fem ”Les Grandes Ecoles” som med automatik ledde till karriärer i toppolitik eller näringsliv.

I dag har pyramiden vänts upp och ned. Kunskapen har demokratiserats, menar forskarna. Unga fransmän har aldrig varit så välutbildade och i dag saknar bara 10 procent någon form av diplomerad utbildning.

Men vad ska man jobba med? De unga deppar. Att majoriteten nu har högt kvalificerade utbildningar har skärpt konkurrensen om de bästa jobben och lönerna är inte vad de har varit inom område för område. För många blir det en lärarbana som blir lösningen.

Men i det postindustriella Frankrike finns det ändå både en växande produktionskapacitet och världsledande kunskaper – nämligen inom byggindustrin. Flera av världens största byggföretag som Vinci och Bouygues tävlar framgångsrikt med kinesiska byggare ute i världen, franska arkitekter har en urstark ställning på toppen av byggprocessen och när det gäller de viktigaste framtidsfrågorna för bygg som energi, miljö och stadsplanering förhåller sig den franska staten påfallande nykter. Miljöpolitiken, La Grenelle, visar färdriktningen. Men företagen utvecklar metoder och teknik. Byggsektorn och kunskapsundret kan sammantaget bli Frankrikes väg ur dess övriga kriser.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.