Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Låt oss bygga ett bättre klimat

Kommer ni ihåg katastroffilmen som gick på biograferna härom året?  Namnet var Day after tomorrow och scenariot att golfströmmen skulle kollapsa på grund av alla utsläpp orsakade av människor. Filmen utspelade sig i New York och kring en grupp unga människor som fångades av plötslig snöstorm och iskyla på ett centralt museum i staden.

Publicerad: 12 december 2012, 12:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Samtidigt föll temperaturerna över hela världen. Katastrofläget blev över några timmar globalt.

2012 har bara veckor kvar. Det mesta tuffar på i gamla hjulspår. Eller är det så egentligen?

I detta årets sista nummer publicerar vi två artiklar sidorna 10 och 14, som bägge sätter mänsklig miljöpåverkan i fokus. Två artiklar som signalerar angelägenhet och som efterlyser klarsyn och handlingsberedskap.

Den vanligaste reflexen hos människor i Sverige är att vi förväntar oss att initiativen i alla viktiga samhällsfrågor kommer från politikerhåll. Och är inte klimatfrågan den viktigaste av alla?

Härom året hade vi en rejäl debattomgång i våra spalter om koldioxidens roll för klimatförändringarna som de flesta trots allt erkänner pågår. Men beror det på koldioxidutsläppen eller beror det på mer naturliga variationer i jordaxelns lutning och därmed vinkeln på solinstrålningen eller variationer i jordklotets omloppsbana runt solen?

Det är 10 000 år sedan förra istiden och enligt normala tidtabeller snart dags för en ny istid. Det var också vad många inom forskarkollektivet varnade för så sent som 1970- och 80-talen.

I dag är en bedövande majoritet av inom den internationella forskarvärlden övertygade om att mänskliga aktiviteter, framför allt vår användning av fossila bränslen, driver fram en generell temperaturhöjning.

Nyligen avslutades det senaste klimattoppmötet som de flesta betecknar som ett misslyckande. Men ett resultat uppnådde men trots allt – Kyotoprotokollet förlängdes med åtta år.  Annars hade det löpt ut vid årsskiftet. Baksidan av uppgörelsen är dock uppenbar. Kyotoprotokollet binder bara en femtedel av världens länder vid de utsläppsmål som sätts upp.

Världens två ledande ekonomier, USA och Kina, fortsätter att stå utanför. I USA som håller på att göra sig fri från olje- och gasimport tack vare ny utvinningsteknik av kontinentens gigantiska gasreserver, är klimatförnekarna nästan lika starka i debatten som varningsrösterna.

Här kommer själva poängen: Vare sig på nationell eller på internationell nivå kan något politiskt ledarskap siktas som pekar mot större grepp i hur mänskligheten förvaltar sina energiresurser.

Läs gärna Elin Bennewitz intervju med den ledande svenske miljöforskaren Johan Rockström på sidan 14 där han betonar hur det politiska ledarskapet har abdikerat. Men han framhåller samtidigt hur den mänskliga kunskapen om vilka parametrar som är klimatpåverkande hela tiden fördjupas. Vår ökade förståelse öppnar för fler handlingsalternativ.

Men om politikerna inte kan samla sig till ett effektivt ledarskap?

Trots bakslaget i Doha nyligen är Johan Rockström optimistisk. Bristen på politiskt ledarskap gör att näringslivets hållbarhetssatsningar har en mycket stor betydelse. Engagemanget inom näringslivet håller på att fylla det vakuum som bristande politisk kraft har skapat. Nya affärsmodeller håller på att skapas som inkluderar miljöfrågorna och dessa kommer starkt i Asien, särskilt i länder som Korea, Thailand och Kina.

Johan Rockström ser stor potential i byggsektorns utveckling. Här finns en stor del av lösningen på världens behov. Gott nytt år!

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.