Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Låt staden växa med förtätning

Det är intressanta, högst realistiska och – faktiskt – praktiska idéer om Stockholms tillväxt som i veckan presenterades i rapporten Bostadspotential i Stockholm. Den har tagits fram av trafikkontoret, stadsbyggnadskontoret och exploateringskontoret och dess tjänstemän i samarbete med bland annat konsultföretagen Tyréns och White liksom Spacescape.

Publicerad: 23 januari 2014, 13:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Hela processen bakom rapporten som ansluter sig till stadens översiktplan och huvuddragen bakom promenadstaden är synnerligen gedigen och har förankrats i stadens ledning. Det är med andra ord inga hugskott, det är en färdplan, en vägvisare över hur en så dramatisk ökning av det samlade bostadsbeståndet kan gå till. Den innebär en ökning från dagens omkring 400 000 bostäder fördelade i 14 stadsdelsområden till 540 000–550 000 bostäder.

Att Stockholm behöver fortsätta att växa är det få som ifrågasätter. Att staden klarar av detta är viktigt för hela landet och handlar ytterst om landets plats och förmåga att utvecklas som en del av världsekonomin.

Men det finns parallella, lika viktiga skäl att låta Stockholm växa på ett sätt som ansluter sig till tankarna bakom rapportens förslag till att förtäta staden. I dag är stadens 14 stadsdelar mycket lösligt sammanfogade och anknutna till varandra, nästan som slumpvisa lite större byar i utkanten av stenstaden innanför tullarna.

Här ställs översiktsplanerarna inför ett vägval. Att ta ytterligare jordbruksmark eller naturområden i anspråk och bygga nya ansamlingar av allt högre punkthus i nya områden eller att bygga på och förtäta redan befintliga stadsdelar.

Här har rapporten sin styrka. Den argumenterar för själva förtätningens fördelar när det gäller staden som just stad. Gör man en samlad bedömning av stadens alla olika stadsdelar, är det uppenbart att det enbart är stenstaden innanför tullarna som har den befolkningstäthet som kan bära upp alla stadens fördelar som är just blandningen av arbete och boende, service, affärer, kultur och mötesplatser. Kort sagt – fungera som en levande vital stad med puls och blodomlopp i form av alla dess människor med sina olika uppgifter.

För att kunna bära alla dessa stadens uppgifter krävs det en befolkningsförtätning. Det krävs en befolkning på mellan 200 och 400 personer per hektar mark. I ytterstaden bor det mellan 20 och 100 personer. Det är detta handlar om.

Här finns det andra alternativet för dagens och framtidens översiktsplanerare. Att låta ytterstaden förtätas inåt mot det mest befolkade området. Här finns det potential i tillgänglig mark som utan mer än marginella effekter på stadens grönområden kan bebyggas för att kunna avancera upp till full stadsnivå när det gäller stadens utbud av bostäder, arbete, kultur och service.

140 000 nya bostäder innebär också ett tillskott av 24 gymnasieskolor, 240 förskolor, 18 idrottsplatser, 84 grundskolor, 850 butiker, 530 restauranger och barer, 30 bibliotek, 21 muséer, 110 livsmedelsbutiker och sex biografer när glesare stadsdelar får växa samman med staden och dess pulsådror av kollektivtrafik och cykel- och promenadstråk. Läs mer om Stockholms stads bostadsplaner i nyhetsartikeln på sidan 6 i denna tidning.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.