Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Laval-frågorna lever vidare till valet 2014

Laval-domen slog på sin tid ner som en bomb. EU-domstolens utslag i Vaxholmsmålet trotsade det mesta av vad en stor majoritet arbetsrättsexperter i Sverige och Europa trodde om den svenska arbetsrättens ställning inom EU.

Publicerad: 5 december 2013, 12:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


EU-domstolen tolkade unionens grundtraktat och satte fri rörlighet och konkurrens före enskilda medlemsländers rättstraditioner inom arbetsrätten.

Strax efter Lavaldomen följde ett liknande ställningstagande som gick ut över tyska delstatliga och förbundsstatliga intressen. Rüffertdomen satte stränga regler för vilka villkor statliga upphandlingar fick innehålla när det gällde villkoren för utländska underentreprenörer.

EU-domstolens utslag mot Sverige och Tyskland gick helt enkelt ut på att den färdplan som spikades på 1980-talet av EU för ökad rörlighet på alla plan var viktigare för helheten i EU-projektet än nationell skyddslagstiftningar. Med andra ord, det större EU-projektet ska leda till både till bättre effektivitet och på sikt fungera lönemässigt och socialt utjämnande mellan medlemsländerna om konkurrensen mellan medlemsstaterna inte hindras av nationella hänsyn.

Men den segern för EU-rätten är fortfarande kontroversiell och svårsmält.

Svenska staten, företrädd av såväl S-regeringar och alliansen, har i den frågan suttit på samma sida som facken. Detsamma gällde i Tyskland.

Fortfarande sex år efter Laval-domen är frågan inte avgjord.

Direkt efter Laval-domen deklarerade Byggnads dåvarande ordförande Hans Tilly att man i samarbete på Europanivå skulle driva saken vidare inom den sociala agendan.

Nu har Europeiska sociala kommittén, dit LO och TCO förde frågan för drygt ett år sedan, sagt sitt. Kommitténs utlåtande i somras har nu tagit vägen över Europarådets ministerråd (Europarådet har 47 medlemsstater och är inte synonymt med EU) och blev officiell först i november.

Beslutet från den organisationen är att Lex Laval strider mot strejkrätten och förhandlingsrätten. Dessutom hindrar lagen utländska arbetstagare att få samma villkor som inhemska.

Om EU-domstolen fällde sitt avgörande i enlighet med målet att principerna om de fyra friheterna - människor, varor, kapital, varor och tjänster – är överordnat och syftar till att stärka konkurrenskraft och därmed vara socialt och ekonomiskt utjämnande, tar Europarådets sociala kommitté fasta på konsekvenserna av öppna nationella gränser får för arbetstagarna på nationsnivå i EU.

Frågan lever alltså i allra högsta grad. Med LO:s och socialdemokraternas gemensamma utspel i denna liksom i fråga om övriga ordning & redafrågor (se sid. 8 i Byggindustrin 40/2013) kanske det blir en extra het valkamp hösten 2014. Det blir intressant.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.