Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Leve miljonprogrammet!

Det är början på förortens revansch.

Publicerad: 22 augusti 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Även om byggfrågor knappast kan sägas dominera slutspurten inför 9 september så ligger de som en dovt ljudande bakgrund. Det är så många samhällsintressen som har sina skärningspunkter i bostadsmarknaden.

Dessutom tycks konsensus i politiken vara att så fort allt damm lagt sig efter bataljerna så är siktet inställt på breda uppgörelser kring bostadspolitik med kopplingar till en motsvarande bred skatteuppgörelse.

Lycka till!

Andra glädjeämnen

Men för alla som inte är över sig optimistiska att sådana breda överenskommelser är realistiska så finns det ändå anledning att glädja sig åt annat.

Till exempel hur en mångårig och offentlig ångest har avlösts av insikten att det går att modernisera och rusta upp miljonprogrammet till dagens krav på teknik, hållbarhet och trygga boendemiljöer. Och på sunda marknadsmässiga villkor.

Plötsligt har det hänt. Och allt fler intresserar sig för vad som utspelar sig på börsen: Det är början på förortens revansch. Nu finns fräscha pengar som investeras vilket ger ökade livschanser för de boende.

Med stigande standard i närmiljön finns det mindre behov att flytta för den som fått ett nytt och bättre jobb eller gått från bidrag till arbete.

Miljonprogrammet är inte ett problem i sig, det är framför allt ett fantastiskt investeringsområde. Det är bra att också ha den bilden klar för sig när 80 bilar nyligen brunnit i Västsverige.

Miljonprogram som affärsmodell

Tydligaste exponenterna för vad som nu sker är fastighetsbolagen D. Carnegie och Victoria Park med sina likartade affärsmodeller.

2016 hade private equity-bolaget Blackstone köpt D. Carnegie. Våren 2018 var det Victoria Park som stod på tur. Men investeringsfonden Starwood capital group fick inte någon enkel promenadseger.

Idag delar Starwood och tyska motsvarigheten Vonovia på majoritetsägandet.

I Sydsvenska Dagbladet berättar börsanalytikern Henrik Dahlgren som bevakar Viktoria Park på Danske Bank om siffrorna bakom modellen som lockar allt fler riskkapitalister.

Victoria Park har sedan över sex år tillbaka förvärvat fastigheter i dryga tio kommuner. Största innehavet finns i Malmö. Cirka tio procent av beståndet renoveras varje år i samband med naturliga avflyttningar, lägenhet för lägenhet.

I snitt har man betalat omkring 10 000 kronor per kvadratmeter. Vid renoveringen satsas ytterligare 5 000 kronor per kvadratmeter. Det är sedan grunden för en hyreshöjning på upp till 40 procent. Med de högre hyresintäkterna har värdet per kvadratmeter ökat till 20 000 kronor. Värdet på grundinvesteringen har fördubblats.

Fantastisk avkastning

Med 50 procents belåningsgrad på hela huset betyder det att man i princip kan finansiera renoveringen med lånat kapital och får då en fantastisk avkastning på det egna kapitalet.

Att miljonprogrammets hyreskaserner får ett rejält lyft också som trygg boendemiljö är utmärkt. Men denna jungfruliga investerarmiljö kan också bli de kommunala storägarnas. Vad hindrar dem? Eller de boendes egna möjligheter att deläga sina hyreslägenheter så som kommunala Botkyrkabyggen har prövat genom andelsägarmetoden, ett alternativ till hyrköp som gradvis ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.