Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Ljusnande tider för innovation

Intresset för forskning och utveckling i byggsektorn brukar jämföras med investeringar i forskning i övrig industri.

Publicerad: 14 november 2012, 12:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Normalt brukar Sverige som land hamna högt upp i listorna över de nationer som satsar mest på dessa investeringar. Läkemedel och telekommunikation och storföretag som Ericson och Astra Zeneca har traditionellt vägt tungt och starkt bidragit till statistiken. För industrin som helhet brukar investeringarna i forskning ligga kring tre procent av företagens resultat.

För byggsektorn har det hittills sett annorlunda ut. Här brukar de flesta ange 0,3 procent, bara en tiondel av vad andra industrigrenar har som snitt. Men kanske är detta på väg att förändras nu.

Helt klart är att forskning diskuteras mer än någonsin tidigare inom byggsektorn. Flera saker medverkar till denna förändring.

Forskningspropositionen i höstas där samhällsbyggnadssektorn fick en försvarlig andel av regeringens budgetresurser är ett tecken i tiden.

I slutet av oktober samlade IQ Samhällsbyggnad ett stort antal aktörer från hela byggsektorn till ett frukostseminarium där de nya forskningssatsningarna diskuterades och analyserades i grunden.

En av anledningarna till att utfallet av forskningspropositionen blev så gynnsam för byggsektorns del är det systematiska arbetet IQ Samhällsbyggnad bedrivit under den tvåårsperiod som föregick propositionen. Under Anna Sanders vd-skap har branschen kunnat samlas till gemensamma förslag till hur statliga forskningspengar bäst skulle få utdelning för samhället.

Man har gjort ett antal inspel med konkreta förslag på ett systematiskt sett som saknar tidigare motsvarighet. Man har framför allt kunnat peka ut områden där statliga forskningssatsningar kommer att möta motsvarande satsningar från näringslivet och därmed kan tillföra omfattande samlade forskningsresurser. Det får betydelse för hur byggsektorn utvecklas också på kort sikt även om forskningssatsningar till sin natur alltid är långsiktiga.

Statssekreterare Peter Honeth menade på seminariet att Sverige med denna forsknings- och innovationsproposition har en chans att göra ett ordentligt ryck i förhållande till våra konkurrentländer.

Formas, Vinnova, Energimyndigheten och Trafikverket kunde alla rapportera om hur forskningssatsningar kan omsättas i praktiken med i stort sett omedelbar start.

Nu är det många som vill ta till sig informationen om de nya satsningarna. Till stor del handlar det ju om att få skilda kugghjul att kugga i varandra. Det ena är ju med forskningspropositionen i stort sett redan på plats. Och nu är uppgiften att få det andra hjulet, samhällsbyggnadssektorns företag, att kugga ihop med det första.

Hur det kan gå till har alla intresserade möjlighet att fördjupa sig i med start redan i november.

22 november håller Lean forum bygg och IQ Samhällsbyggnad en workshop om morgondagens forskning på Sheraton hotel i Stockholm. Där deltar både universitet, offentlig sektor och näringslivets företag.

Fyra dagar senare håller Bygginnovationen, ett program som löper fram till och med 2014 sin halvtidskonferens hos Skanska i Solna. Bygginnovationen, som grundades av ett tjugotal byggföretag, har hittills fått 34 projekt beviljade för delfinansiering via Vinnova.

På det hela taget – det börjar se ljust ut för samhällsbyggnadssektorns mer innovtiva aktörer. Det kommer att gagna hela Sverige.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.