Ledare
"LO blundar för Byggnads verkliga krav"
Staffan Åkerlund skriver om uppgörelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv.
Publicerad: 4 april 2016, 10:45
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Den unika uppgörelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv som presenterades på en snabbt inkallad pressträff på måndagsförmiddagen sätter mycket hård press på alla förbund som i likhet med Byggnads deklarerat att man inte kommer att bry sig om exportindustrins rätt att sätta märket för avtalsrörelserna.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson understryker därmed att man menar allvar när landsorganisationen på detta sätt återupprättar den samordning som sprack i höstas och betecknar det som ett gemensamt ansvarstagande mellan LO och Svenskt Näringsliv för den svenska modellen.
Det är dock något som starkt kan ifrågasättas. Uppgörelsen om de dubbla märkena är bra för näringslivet i stort, för löntagarna och för Sverige. Löntagarna finns här i LO-förbund som garanterar sina arbetsgivarmotparter konfliktfria avtalsperioder.
Men för Byggnads är inte den centralt framförhandlade löneökningen avgörande i år.
De lagda varslen handlar om något helt annat och Byggnads är berett att gå ”All in”, som förbundsordförande Johan Lindholm uttrycker det.
Det handlar om rätten för Byggnads att vägra ge byggföretag arbetsfred. Det är den enda centrala frågan för Byggnads. Måndagens uppgörelse mellan LO och Svenskt Näringsliv tar de sannolikt med ro. LO är också medvetet om detta – men väljer att blunda för konsekvenserna.
LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson var tidigare avtalssekreterare i Byggnads. I en kommentar till industrifacken uppgörelse på torsdagskvällen i DN betonade han att Byggnads och Målarnas strejkvarsel, som kan utlösas 12 respektive 8 april, främst handlar om förbundens ackordssystem.
”Arbetsgivarna vet att varje försök till angrepp på ackordet är som att peta i ett öppet infekterat sår”, sade han till DN. ”Att Byggnads väljer att varsla till försvar för ackordssystemet kommer vi från LO:s håll aldrig att ha några synpunkter på”.
Det borde LO ha.
Ett kollektivavtalssystem som inte klarar av att leverera arbetsfred är inte en del av den svenska modell LO säger sig värna.
Att man nu oväntat klivit in på banan i och med den unika uppgörelsen med Svenskt Näringsliv, är ett kraftfullt försvar för den modernisering av den svenska modellen som Industriavtalet utgör. Sedan 20 år levererar modellen reallöneökningar, konkurrenskraft – och arbetsfred.
Att ställa sig bakom principen om rätten för Byggnads att vägra ge arbetsfred urholkar LO:s legitimitet. Måndagens uppgörelse med Svenskt Näringsliv var för LO bara ett halvt steg till försvar för den svenska modellen.
LO måste för bevarad trovärdighets skull lösa frågan hur de svenska byggföretagen ska garanteras verklig arbetsfred under avtalstiden.
Staffan Åkerlund
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.