Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledare

Lyftet för bim nära i tiden

Teknikskiften kan ibland ta sin tid. Men när ett skifte väl kommit i gång hinner man knappt blinka innan det mesta av de gamla förutsättningarna har upphört att gälla.

Publicerad: 26 Oktober 2011, 12:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Byggsektorn har sedan några år tillbaka tagit sina första bim-steg, att använda sig av bygginformationsmodeller i byggprocesserna.Utvecklingen har kommit olika långt i olika länder. I USA har det största programvaruföretaget, Autodesk, som arbetat i snart åtta år med sina tredimensionella modeller, sedan något år börjat få det offentliga USA som kunder. Försvaret och flygvapnet ser stora effektivitetsvinster i att börja bima sina stora projekt när de ändå står inför modernisering och uppgraderingar av sina försvarsanläggningar över hela USA. En stororder tecknades i våras där samtliga militära anläggningar i Florida ska miljöanpassas med hjälp av bim.I Norge och Finland drivs bim-utvecklingen kraftfullt på av att de stora statliga beställarna, de offentliga byggherrarna, kräver bim i sina stora upphandlingar. Anbud måste lämnas enligt den teknikneutrala standarden IFC, Industry Foundation Classes.Föreningen Open Bim i Sverige har på sin agenda att verka för öppna lösningar som fungerar så smidigt det bara går när olika programspråk ska samverka i en gemensam teknisk miljö. För det är i dag svårt att komma ifrån att mycket fortfarande behöver göras på den punkten.De enskilda programutvecklarna framhåller gärna att just deras produkter ger användarna mervärden som exempelvis smarta tilläggsprogram.Så standardiseringen av bim är en viktig förutsättning för teknikens stora genombrott i byggprocessen. En annan och kanske ännu viktigare förutsättning är att de stora offentliga byggherrarna i Sverige gör på samma sätt som sina norska, finska och amerikanska kollegor - bestämmer sig för att bim har en stor roll att spela för en effektivare byggprocess.Att Nya Karolinska i Solna bimas var en förutsättning för att någon part över huvud taget skulle satsa på ett så omfattande OPS-projekt där den ekonomiska risken ska beräknas och spridas över tre-fyra decenniers drift av sjukhuset efter färdigställandet.Nu signalerar Trafikverket att man med Förbifart Stockholm tar bim-tekniken ett steg till. Med intelligenta 3D-objekt ska man ta mängdning, kalkyl- och tidplaneringsunderlag direkt ur bim. "Toleranser, kodning och format anpassas till överföring och direkt utsättning och maskinstyrning", skriver Trafikverket i en presentation av tekniken som används i kontakten med aktörer som SL, kommunerna och Räddningstjänsten.I veckans nummer av Byggindustrin, 33-2011, är WSP:s vd Rikard Appelgren bekymrad över att offentliga byggherrar i Sverige är svaga på att göra som utländska kollegor - kräver bim i sina stora upphandlingar. Det är bra. Jag tror det kommer. Snart.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.