Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Mål: Bygg högt på topplistan!

Gull-Britt Jonasson, nyvald sedan en månad som första kvinna i Sveriges Byggindustriers styrelse, har ett mål när det gäller kommande generationers syn på byggsektorn. Byggsektorn ska ligga överst för den som just är i färd med att välja inriktning  på sin framtida jobbkarriär.

Publicerad: 19 juni 2013, 08:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Detta blir en av de frågor hon kommer att driva i BI:s styrelse. Det känns lovande. Jag är helt övertygad om att Gull-Britt Jonasson inte skulle ha kandiderat till styrelsen om hon ens ett ögonblick hade trott att erbjudandet berodde på att man satte könet före kompetensen. Hon har har förmågan att bryta igenom glastaket – vilket i sin tur kräver särskild kraft – genom sin talang som entreprenör och koncernbyggare. Och det måste tilläggas – som visionär.

Detta nummer av Byggindustrin rymmer mycket. På nyhetsplats berättar vi om den senaste prognosen för byggverksamheten i landet. Samtidigt som bostadsbehovet är rekordstort är byggverksamheten i ett bottenläge konjunkturmässigt. Det är en paradox med många förklaringar.

Helt klart är dock att de många initiativ till förändringar som är på gång i form av utredningsförslag från bostadsminister Stefan Attefalls departement måste gå hela vägen i mål för att det ska börja hända saker.

Bland de viktigaste är perspektivet på bostadsfrågan som ett riksintresse. Det kan översättas i en starkare roll för staten på kommunernas bekostnad. Inga enskilda kommuner får, när förändringarna har genomförts efter lagändringar, motsätta sig regionernas övergripande behov av bostadsbyggande.

Det betyder också att den infekterade frågan om kommunala särkrav på hur nybyggnation ska utformas förmodligen får en enklare lösning. Kommunerna behöver inte köras över i denna fråga på samma sätt som de faktiskt blir när bostadsbyggandet upphöjs till riksintresse.

Tillbaka till Gull-Britt Jonasson och ungdomarna, till hennes mål och deras:För att bygga hus, bostäder och all den infrastruktur som behövs i samhällsbyggandet krävs det människor. Massor av människor. Och uppgiften är enorm. Det som byggs ska stå i många, många år, i många fall i sekler. Det ska byggas för att klara klimatförändringar och det ska byggas så att själva byggandet i sig inte förvärrar de pågående klimatproblemen.

Uppgiften i sig betyder att alla företag som är nödvändiga för att genomföra en byggprocess som klarar dessa högt ställda mål måste kunna locka till sig de bästa talangerna.

Att byggsektorn ska toppa listan för landets unga ställer stora krav på byggsektorn på alla nivåer.

På väg upp ur den förra konjunktursvackan för tio år sedan såg vi hur byggnadsarbetarprogrammen i landets gymnasier blev allt populärare. Bygg kunde locka med ett enormt framtida rekryteringsbehov. Fler och fler niondeklassare satte byggprogrammen som förstahandsval och företagen kunde glädja sig åt fler och fler motiverade lärlingar.

Men sedan kom finanskris och en tvärvändning neråt för konjunkturen. Och allt börjar om. Lärlingar utan praktik och många fast anställda som sägs upp i takt med att projekten löper ut.

Under 1990-talskrisen gick minst en generation byggare – både på arbetarsidan och tjänstemän – förlorade för branschen och det tog lång tid att bygga upp ett förtroende som framtida arbetsgivare.

De vilda konjunktursvängningarna är branschens förbannelse när det gäller rekytering och attraktivitet. Vägen ut ur det dilemma som detta ställer till med är att identifiera bakomliggande faktorer. Det är en utmaning att svara på marknadens behov. Gull-Britt Jonasson har gjort just det. Och det har gjort henne framgångsrik.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.