Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Månadsrapportering ett måste

Allt hänger ihop. Det är särskilt tydligt när det gäller kampen mot svartjobben. Byggbranschen har sedan 2006 tagit många steg i rätt riktning. ID06-systemet infördes med själva ID-kortet som den tydligaste symbolen.

Publicerad: 27 september 2013, 13:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Men tillämpningarna är i princip oändliga och korten är bärare av många digitala möjligheter som kan öppna och stänga tillträdet till olika områden. Grundläggande är att bäraren av kortet är behörig. Rätt hanterat bidrar det till ökad säkerhet i många led.

Men det stod också tidigt klart att kortet kunde missbrukas. Riktiga kort kunde lätt få spridning till det gamla vanliga gänget svartarbetare. Av och till har detta skett. Besökskorten var på så vis populära på vissa projektplatser.

Men vartefter luckorna i hanteringen har uppdagats har de täppts till. Inget kort, inget enskilt system klarar på egen hand att lösa problemet att oseriösa företag fortfarande så lätt kan runda den vita byggsektorn och alla skatteinsamlande och rättsordnande myndigheter.

Byggsektorn har sedan 2006 på riksplanet fokuserat på en rad saker man kan göra på egen hand när det gäller kvalitetshöjande insatser mot svartekonomin. Drivkrafterna att göra detta är flera. Dels svärtar de ständiga berättelserna man och man emellan om hur lätt det är att komma undan med svartarbete branschens rykte. Men det viktigaste näringspolitiska skälet är att företagen i byggsektorn måste kunna konkurrera på lika villkor.

Utan att en sundare affärs- och arbetskultur tillåts att genomsyra hela marknaden kommer man inte att kunna locka till sig rätt personer till sina företag. I dag är konkurrensen stenhård om de största talangerna. Byggsektorn är ekonomiskt sett enorm redan i dag och har på grund av det fortsatt stora underskottet på nya bostäder och infrastruktur potential att bli en ännu större som andel av BNP än den har för närvarande.

Stora byggbolag med stora resurser ser därför om sina hus när det gäller framtida rekryteringar och driver eller planerar att starta utbildningar på olika utbildningsnivåer. Men också attraktiviteten för dessa utbildningar är beroende av byggsektorns rykte i stort.

Det är därför hoppingivande att satsningar som ID06 drivs på och förbättras år för år, envist och uthålligt i sitt förbättringsarbete. Också att det har kompletterats med kraven på närvaroliggare, ett annat system med sina egna svackor.Med förlaget om månadsvis lönerapportering från företagen till skattemyndigheterna skulle branschens egna ansträngningar krönas med ett mycket kraftfullt komplement till de övriga verktygen. Förslaget är populärt hos byggare som gärna tar det större goda med den mindre belastningen av något ökad administration.

Byggföretagen själva menar att problemet inte är större än att företaget gör en extra knapptryckning i samband med de månadsvisa utbetalningarna till sina anställda. Även finansminister Anders Borg var en tillskyndare av förslaget. Men Svenskt Näringsliv varnade för en ökad regelbörda och ville heller inte se en särlösning för just byggsektorn.

Den stora näringslivsorganisationen, där Sveriges Byggindustrier trots allt är en av de större medlemsorganisationerna, vill inte se hur allt hänger ihop i just svartjobbsfrågan. Att branschen i stort sett redan levererat allt den lovat göra på egen hand men att det också är statens och myndighetens tur att göra detsamma. Det är inte för sent för regeringen att ändra sig. Månadsrapportering stärker alla nuvarande satsningar och ger dem muskler.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.