Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Märkliga turer i Bromölla kring nya LOU-proppen"

Staffan Åkerlund skriver om Shekarabis och Åkessons debatt.

Publicerad: 6 oktober 2016, 08:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I fredags i förra veckan möttes civilminister Ardalan Shekarabi och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en frän debatt om villkoren för offentlig upphandling i Bromölla.

Enligt regeringens förslag på ny lagstiftning ska myndigheter vid offentlig upphandling ställa krav på lön, semester och arbetstid som motsvarar den lägsta nivån i centrala kollektivavtal.

Ställd inför ett hotande nederlag i riksdagen i frågan anklagade Shekarabi SD för att svika löntagarna.

”Ingen borde acceptera att vi sänker lönerna för arbetare med svenska skattepengar”, argumenterade Shekarabi.

SD:s omsvängning

Bakgrunden är SD:s omsvängning i sakfrågan sedan tidigare i våras.

”Sverigedemokraterna stod i Sveriges riksdag i april och sa att vi vill ha krav på svenska lönevillkor vid offentlig upphandling. De lämnade in en motion som går ännu längre än vad vi gör”, sade Shekarabi och anklagade SD för att ha svängt för att anpassa sig till moderaterna.

På det svarade Åkesson att skälet till SD:s nya linje gäller att småföretag utan kollektivavtal skulle missgynnas av den föreslagna lagstiftningen men höll med om att han i delar av den omfattande propositionen höll med regeringen i grundfrågan.

”Pamparna i Bryssel”

Även Åkesson sade sig se problem med lönedumpning och vill se att svenska löner och villkor ska gälla.

Samtidigt öppnade han en dörr på glänt för att hitta en lösning på partiets motstånd till den proposition som ska upp till avgörande i riksdagen 30 november.

”Vi har en gemensam syn på mycket. Är du så stolt att du inte kan dra tillbaka den här luntan och sätta dig med oss så att vi får något på plats som gynnar svenska löntagare?”, sade Åkesson under debatten.

Han pekade också ut EU som ansvarig för SD:s hållning. ”Pamparna i Bryssel” bestämmer över svensk arbetsmarknad, menade han.

”EU kommer aldrig att tillåta det här. Ni kör med en rövare för att lura folket. Vi kommer att få en ny Laval-dom”, sade Åkesson enligt ett referat i Dagens Nyheter.

SD vill ha chicken-race

Debatten från i fredags finns publicerad i sin helhet på Youtube och är belysande för hur själva sakfrågan trots tydliga tecken på SD:s omsvängning fortfarande kan vara helt öppen – om regeringen är beredd att ändra sitt förslag i en riktning SD kan godta.

I så fall brinner det i knutarna. Lagändringen ska klubbas av riksdagen om mindre än två månader och är avsedd att gälla från kommande årsskifte.

Ett sätt att se den uppkomna situationen efter Bromölladebatten är att Jimmie Åkesson och SD vill tvinga in regeringen i ett chicken-race mellan regeringsförslaget och alliansen plus SD de kommande veckorna. Ett nytt förslag som tydligt tar hänsyn till SD är det som krävs, är i så fall budskapet så här fem i tolv.

Och det skulle då få SD att blunda för ”pamparna i Bryssel”? Kanske.

Men kan nationella politiker verkligen förändra EU-domstolens syn på likartade upphandlingsvillkor? Det är den skarpa frågan.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.