Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Matematiken bakom las-tvisterna

Att föreslå lagstiftaren att röra lagen om anställningsskydd, las, kan på många sätt liknas vid ett politiskt självmord.  Och det har definitivt inte hjälpt näringsministern Annie Lööf att skapa en positiv opinion för centerpartiet.

Publicerad: 3 oktober 2012, 13:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Om den svenska modellen lever, vilket hävdas av många, finns det fortfarande en konsensus att las inte ska tas av daga. Svenskt näringsliv har visserligen aldrig gett upp den i dag 40-åriga argumentationen kring lagens alla nackdelar men har under alla år isolerats som ett särintresse i just den frågan. Dagens förvärvsarbetande befolkning – alla med jobb vill säga – känner inga andra regler och ser las som något naturligt för att balansera arbetsgivarintresset.Reaktionerna från fackligt håll på förslagen från Uppsägningsutredningen som presenterades i veckan är belysande. Tvärnej!

Direktiven till utredningen var entydiga i sin inriktning. Uppdraget var att se hur kostnaderna vid tvister om uppsägning kan begränsas för arbetsgivare i syfte att främja nyanställningar.

Och det är just vad utredningen under professor Jonas Malmberg gör. Till sitt förfogande har utredningen haft en expertgrupp med jurister från både arbetsgivare och fack liksom en arbetsrättsjurist vid Sveriges kommuner och landsting, SKL. Samtliga har bidragit med statistik och erfarenhet kring fall inom sina respektive områden.

Så här ser matematiken ut bakom kostnader för uppsägningar: Lågt räknat är den genomsnittliga månadskostnaden för en anställd 30 000 kronor, inklusive sociala avgifter.

Las ger den som ifrågasätter sin uppsägning rätt att behålla månadslönen fram till dess att frågan lösts av Arbetsdomstolen eller en tingsrätt.

Den genomsnittliga tiden innan domstol har avgjort frågan är 17 månader för AD, Arbetsdomstolen, och längre när målet nått AD via en tingsrätt.  Bara att komma dit kostar därmed arbetsgivaren över 500 000 kronor. Går sedan domen emot arbetsgivaren och denne vägrar att låta anställningen fortsätta, handlar det om skadestånd och det antal månadslöner som utdöms enligt las, paragraferna 38 och 39.

Där handlar det om antingen 16, 24 eller 32 månadslöner. I exemplet med 30 000 kronor i lön och avgifter blir det ytterligare 480 000, 720 000 eller 960 000 kronor i kostnader för den arbetsgivare som väljer att genomföra uppsägningen ändå. Maximalt springer kostnaden för företaget upp till 1,4 miljoner kronor plus sannolikt hundratusentals kronor i advokatkostnader. (Handlar det om byggsektorns lönelägen ökar dock kostnaderna drastiskt.)

Totalt handlar detta om 600 tvister per år som går till domstol på detta sätt. Beroende på utgången i målen ligger kostnaderna för de 600 arbetsgivarna på mellan 400 och 840 miljoner kronor visar det sig när man sätter in lönekostnader på utredningsresultatet.

Men domstolsfallen, tror utredaren,  är bara 10 procent av samtliga uppsägningstvister i Sverige på ett år. 90 procent löses genom förhandlingar mellan facken och arbetsgivarna. Till mer begränsade kostnader eftersom arbetsgivaren slipper betala för den långa väntetiden till domstol. Men sammanvägt med de 600 årliga fallen handlar det ändå om flermiljardbelopp.Uppsägningsutredningen är mot den bakgrunden mycket beskedlig i sitt grundförslag. Man vill inte röra vid las skadeståndsregler alls. Däremot inför man en ettårsregel inom vilken uppsägningen måste prövas. Detta främst för att tvinga domstolarna att arbeta snabbare.

Bemanningsföretag kommer även fortsättningsvis att ha en lysande framtid.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.