Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Medarbetare i världsklass

Aven om vetenskap och teknisk utveckling liksom ständiga förbättringar i arbetsmetoder och processer förbereder den svenska byggsektorn att nå världsklass, måste vi framför allt lyckas på det rent mänskliga planet. En samhällsbyggnadssektor i världsklass kräver helt enkelt medarbetare i världsklass.

Publicerad: 12 juni 2014, 12:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är många faktorer som nu driver utvecklingen i byggsektorn. Det är miljö- och energikraven liksom parallellt med detta, den tekniska utvecklingen. Vår är ju inte för inte en utpräglad ingenjörskultur. Många av svaren på sektorns utmaningar kommer naturligt nog att vara tekniska.

Det låter väl rimligt eller hur? Ständigt nya innovationer leder obönhörligt i riktning mot nya tekniklyft. I denna bransch såväl som i alla andra. Och vem vet vilka i dag okända nya branscher som väntar runt hörnet baserade på produkter vi inte ens kan drömma om.

Men även om vetenskap och teknisk utveckling liksom ständiga förbättringar i arbetsmetoder och processer förbereder den svenska byggsektorn att nå världsklass, måste vi framför allt lyckas på det rent mänskliga planet. En samhällsbyggnadssektor i världsklass kräver helt enkelt medarbetare i världsklass.

Och hur når vi dit? En del av svaren hittar ni i detta nummer som till stor del fördjupar sig i frågorna kring rekrytering och det som skiljer gårdagens arbetsmarknad från morgondagens.

Ambitiösa företag måste lyckas i sina rekryteringar om de ska nå sina mål. Och det gäller att behålla och utveckla sina medarbetare. Men medarbetare i världsklass börjar långt tidigare – i skolan.

Hårdrar vi vad det skulle betyda för framtidens medarbetare på olika poster inom den samlade byggprocessen kommer det att gynna kvinnliga medarbetare. Det är de som tar skolor och betyg på allvar och som därför når de bästa resultaten.

För killar är bilden mer splittrad. Och det kommer att ta tid att motivera alla hur viktigt det är att träna upp förmågan att kunna ta till sig ny kunskap, att öva upp förmågan att lösa ständigt nya problem och att det är värt priset för insatsen i form av intressanta jobb. Kollar man på ett genomsnittligt gym i dag är det lätt att se att killar minsann inte är rädda att hugga i eller att satsa ambitiöst. Det är inte det som är problemet.

Det är motivationen att satsa på skolan som sådan som saknas.

Klassiska skolämnen som matte, fysik och kemi men också alla kommunikativa ämnen som språk och idéformulering och estetiska ämnen är det som ger nycklarna till många av dagens mest intressanta jobb i byggprocessen. Stjärnorna betygsmässigt i många klasser är oftare tjejer än killar.

I takt med att byggindustrin alltmer kan renodlas som kunskapsföretag när den industrialiseras kommer därför balansen mellan könen att utjämnas eller till och med tippa över till tjejernas förmån. Och detta inte bara på tjänstemannanivå.

När NCC för ett halvt decennium startade sin fabrik i Hallstahammar, var tiden inte mogen för industriellt byggande av flerbostadshus i större skala. I dag har vi kommit längre. I detta nummer skriver vi på nyhetsplats om Lindbäck Byggs miljardaffär med Rikshem om att leverera 2 000 fabriksbyggda hyresbostäder.

Liknande produktionsmetoder tillämpas sedan länge också av aktörer som Moelven och Martinssons och fler lär följa med tiden.

Att bygga industriellt – oavsett material – hör både dagen och framtiden till. Det gör byggprocessen effektivare i varje led och är därför både miljö- och energismart och öppnar för tjejernas intåg i större skala i byggsektorn.

Ytterligare en stor möjlighet öppnas. Det är dags att riva den konstgjorda gränsen mellan arbetare och tjänstemän. Alla kommer att vinna på detta. En dag kanske även det i veckan kongressande fackförbundet Byggnads inser detta.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.