Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Mer långsiktighet, tack!

Det hinner hända mycket på 40 år. För Storstockholms del handlar det bland annat om en befolkningsmässig tillväxt på 40 procent.

Publicerad: 7 juni 2011, 13:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Huvudstadens betydelse för utvecklingen i hela landet ökar också. En stor andel av invandringen från utlandet väljer Stockholm. En mer varierande arbetsmarknad gör det lättare att hitta jobb för nyanlända. Eller rättare sagt, det är ofta mindre svårt för en invandrare att hitta jobb i den största regionen jämfört med de flesta av landets mindre kommuner.

Men bakom huvuddelen av invandringen till Stockholmsregionen ligger ändå den moderna storstadsurbaniseringen. Storleken gör staden till en magnet för omgivningen. Är du nyutexaminerad ingenjör från en teknisk högskola ute i landet och får första jobbet i Stockholm är chansen betydande att du snabbt acklimatiserar dig till ett större utbud av chanser och möjligheter på livets alla områden som erbjuds där.

Nu är det dock inte så enkelt. Storstadens magnetism möter starka motkrafter på egen mark i form av svår bostadsbrist med vidhängande högre bostadspriser än de flesta andra platser i landet. Dessutom kärvar det med kommunikationerna. Trots pågående projekt som ska skapa bättre trafikflöden för både bil- och tågtrafik mellan norr och söder så ligger trafikinfarkten Stockholm där den ligger.

Tunnelbanan är en del av stadens blodomlopp men är dimensionerad för några hundratusen resenärer varje dag när dagens resande uppgår till ett par miljoner. En kraftig utbyggnad av kapaciteten borde ha planerats och inletts redan för över 20 år sedan för att möta dagens och morgondagens efterfrågan.

Liknande resonemang kan föras när det gäller landstingets andra huvudområde vid sidan av kollektivtrafiken. Sedan 40 år har det knappt genomförts några större sjukhusprojekt som svarar mot den växande befolkningen.

Senaste storprojektet var Huddinge. Befolkningen är samtidigt 40 procent större vilket plötsligt gör bristerna akuta. Fram till 2016 ska därför 30 miljarder kronor satsas på byggentreprenader och ytterligare tiotalet miljarder i att utrusta de nya lokalerna.

Majoriteten av dagens sjukhus byggdes under tre decennier från 1940-talet och framåt och den tidens lokalstandard är mycket långt ifrån dagens krav när det gäller ändamålsenlig storlek, takhöjd, ventilation och energisystem.
Ansvariga landstingspolitiker talar numera öppet om eftersatta sjukhusinvesteringar som ett allvarligt hot mot patientsäkerheten. Bland annat ska nu operationssalarna på samtliga sjukhus byggas om för att svara mot dagens krav på teknik och kapacitet.

I slutet på 1980-talet oroades rikspolitikerna i S-regeringen av tillväxttakten i Stockholm och straffbeskattade företagens bygginvesteringar under några år. Tanken var att lägga grimma på tillväxten som skapade svåra obalanser i förhållande till landet i övrigt, sades det.

Sedan kom 1990-taleskrisen och då var alla investeringar välkomna igen. I dag är det nog ingen ansvarig politiker som vill hindra företags expansion i regionen med särskild straffbeskattning utan alla tillkommande jobb välkomnas klokt nog. Och insikten har också vuxit att en stark huvudstadsregion är gynnsam för hela landet.

Nu återstår bara att insikten att tillväxten av kapaciteten av bostäder, trafiklösningar och sjukvård måste tillåtas att växa i ett parallellt tempo med befolkningsökningen. Ryckvisa försök att hämta hem gamla försummelser har inte så lite av panikstämning över sig. Även byggsektorn som i stort sett gynnas av mångmiljardupphandlingarna mår bäst av en mer långsiktig samhällsplanering.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.