Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

MP måste ge väljarna besked

Publicerad: 9 juni 2014, 05:41

Om valtrenden från EU-valet 25 maj står sig och far genomslag i riksdagsvalet i september kan bilden för byggsektorn bli minst sagt svårtydd. Höstens stora valfråga borde bli att avkräva MP svar på de grundläggande värderingarna på tillväxt i ekonomin och bilism.

Ämnen i artikeln:

val 2015Miljöpartiet

Om valtrenden från EU-valet 25 maj står sig och far genomslag i riksdagsvalet i september kan bilden för byggsektorn bli minst sagt svårtydd. Det mest uppenbara som skulle bli en förhandlingsfråga redan dag ett vid ett eventuellt regeringsskifte är dagens stora Stockholmsfråga - Förbifart Stockholm.

Det finns många problem förbundna med förbifartsfrågan nar det gäller ekonomi och tillstånd och miljöprövningar som har lösts sedan Dennispaketets dagar men ett kvarstår, ett stort: Miljöpartiets föresats att till varje pris stoppa genomförandet.

MP har de senaste 20 åren genomgått en fantastisk resa och på många satt mognat som ett ansvarstagande parti. Att vara en del av Göran Perssons regeringsunderlag ett antal var säkert en del av denna process. Resultatet av detta mognande kunde vi se inför valet till EU-parlamentet där partiets fulla acceptans av Sveriges EU-medlemskap var den nya linjen. De valda MP-parlamentarikerna skulle inte längre resa till Bryssel för att göra motstånd utan tvärt om för att bedriva aktiv miljöpolitik eftersom EU enligt partiets nya ståndpunkt är det lämpligaste politiska verktyget när frågorna till sin natur är gränsöverskridande. Det är bara att gratulera till den insikten. Den var förmodligen en stor del av förklaringen till MP:s stora valframgång.

I ett inrikespolitiskt perspektiv och med stärkta muskler i eventuella regeringsförhandlingar är risken däremot stor att vi får se ett MP som söker sig tillbaka till sina rötter.

Vi riskerar mer av grön populism och mindre av grön liberalism och pragmatism. För Stockholms utveckling – som samtidigt är hela Sveriges – är infrastrukturfrågorna några av de avgörande framtidsfrågorna. Det måste gå att genomföra stora projekt när de väl beretts på ett demokratiskt betryggande sätt. De stora infraprojekten är till sin natur saker som det tar många, många år att få till stånd. Under årens lopp hinner mycket i samhället förändras. Men ändå – och kanske just därför – måste det gå att hålla en fast kurs.

Det är där Förbifart Stockholm ligger nu. En eventuell regeringsbildning kan tas som gisslan till priset av landets regeringsduglighet. Hamnar vi efter höstens val i en sådan situation så vore det den absoluta motsatsen till MP:s mognad på EU-nivå.

Partiets ståndpunkt när det gäller byggandet av förbifarten ar att den inte behövs. Partiet hänvisar till statistik som visar att så lite som tre procent av stadens inkommande trafik fortsätter vidare ut på andra sidan. 97 procent stannar inom stadens gränser.

I det stora hela är detta ett faktum som få ifrågasätter. Men statistiken ger i sig inga svar på frågor kring hur människor skulle välja att transportera sig om man faktiskt hade möjlighet att välja rationella och effektiva färdvägar eller var och hur företag skulle lokalisera sig och sina logistiska lösningar.

I dag ligger staden helt enkelt som en kork i trafikflödet. Stadens trafikproblem stoppar effektivt upp en tillväxt som är nödvändig.

Höstens stora valfråga borde bli att avkräva MP svar på de grundläggande värderingarna på tillväxt i ekonomin och bilism.

Att döma av kommentarerna till centerledaren Annie Lööfs facebookuppdatering efter partiintervjuerna i Agenda i veckan så skulle MP:s ideologiska rötter kunna ställa till det ordentligt. MP har aldrig lämnat sin tillväxtfientlighet. Samhällsutvecklingen och omställningen till en grön ekonomi måste ske utan att ytterligare ekonomiska förutsättningar ska tillskapas. Ekonomin i stort ska helt enkelt inte tillåtas att växa. Detta ligger i partiets gener.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev