Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Nomi Melin Lundgren: Nödvändigt att växla upp återbruket

Även om återbruk är på frammarsch återstår en del svåra frågor att lösa för att återbruk på allvar ska bli en del av samhällsbyggarnas DNA.

Publicerad: 23 september 2020, 06:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nomi Melin Lundgren.

Montage: Mattias de Frumerie


Ämnen i artikeln:

återbrukhållbart byggande

”Det är inte klokt att värdefullt material används en gång och sedan slängs. Nu ska vi ändra på det.” Citatet kommer från miljö- och klimatminister Isabella Lövin i samband med ett pressmeddelande den 9 juli då regeringen meddelade att Sverige ställer om till cirkulär ekonomi.

Läs även: Nu tar bygg ett steg till för ökat återbruk av material

En klokare ekonomi som är bättre för miljön och som dessutom skapar möjligheter för många nya jobb och ett hållbart företagande, enligt ministern. Det är det som gäller nu i Sverige. Och det gäller bygg i allra högsta grad. Cirkularitet och återbruk är begrepp som så smått smugit sig in på byggarnas agenda på senare år. Pilotprojekt som danska Lendager Groups projekt Upcycle Studios och The Resource Row som har byggts med nästan helt återbrukade material har blivit uppmärksammade, och i Onsala pågår just nu Sveriges mest långtgående återbruksprojekt vid om- och tillbyggnationen av ­Onsala rymdobservatorium. 

Även om återbruk fortfarande är i sin linda i byggbranschen – och i svensk ekonomi i stort – är det nödvändigt.

Även om återbruk fortfarande är i sin linda i byggbranschen – och i svensk ekonomi i stort – är det nödvändigt. Om vi ska ha möjlighet att nå framtidens klimatmål måste återbruket av material öka. Men vem ska våga gå först? Beställarna eller entreprenörerna? Som så ofta när en bransch ska ställa om riskerar det att bli ett ”moment 22”, enligt Jeanette Green affärsutvecklare på IVL, Svenska miljöinstitutet. Beställarna vågar inte ställa krav på återbruk av rädsla för att det ska driva kostnader – och entreprenörerna gör inget förrän beställarna kräver något nytt.

Läs även: Internationell konkurrens gynnar innovation

Det finns så klart en del svåra frågor att lösa för att återbruk på allvar ska bli en del av samhällsbyggarnas DNA. Som några av de entreprenörer som Byggindustrin har talat med säger krävs det digitalisering, struktur, innovation och nya affärsmodeller – och hur ska försäkringsfrågan lösas? Men med det sagt så kan återbruk på sikt både spara pengar och minska miljöpåverkan.

Tre favoriter på Byggindustrin.se just nu

1. Mannen som får somliga att se rött

Veidekkes kommersiella direktör Lennart Weiss är inte rädd för att sticka ut hakan. Läs intervjun här. 

 

2. Var är brudarna?

Redan innan kvinnor fick tillträde till de tekniska högskolorna fanns det kvinnliga bygginnovatörer. Här listar vi genierna inom bygg du inte kände till. 

 

3. Så slår du mynt av din uppfinning

Vi guidar förbi fallgroparna när du vill söka patent. Vi har tipsen om hur du bäst förverkligar din idé.  

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

återbrukhållbart byggande

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.