Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Nollställ och starta om bostadssamtalen"

Publicerad: 30 juni 2016, 08:40

Dags att räkna på kostnaderna för en oreformerad bostadspolitik, tycker Staffan Åkerlund.

Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingPolitik

Förutsättningarna för att låsa upp den fortfarande haltande bostadsproduktionen är trots det politiska bakslaget för bostadssamtalen ljusa. Om vi vågar se på alternativet, status quo, och de fulla kostnaderna för detta. Det förutsätter i så fall ett rejält omtag på den politiska nivån.

Istället för att alla partier försvarar sina heligaste principer och utgår från att reformera sina politiska motståndares måste utgångspunkten vara den motsatta – att diskutera vilka förutsättningar en väl fungerande bostadsproduktion och dagens existerande bostäder behöver för att fungera effektivare.

Lärorik kris

Med ett sådant angreppssätt skulle diskussionerna utgå från ett nollställt läge där 2016 är år noll och partierna steg för steg skulle åta sig att bygga en gemensam bostadspolitik över blockgränserna.

Det skulle likna den metod Sveriges regering tog till för att lösa 1990-talskrisen. Då var Sverige i sin djupaste ekonomiska kris efter andra världskriget med en pågående fastighets- och finanskris toppad av en tillstötande valutakris.

Där är vi inte i dag. Och ingen kris är den andra lik. Men 1990-talskrisen och framför allt vägen ut ur den är mycket lärorik. Landet stod med ryggen mot en ekonomisk katastrof.

Med Lindbecks-kommissionens ”Nya villkor för ekonomi och politik” lanserades 113 förslag på policyförändringar som kom att ligga till grund för många av de ekonomiska reformer som genomförts de senaste två decennierna och som ligger till grund för Sveriges goda ekonomi i dag.

Räkna på kostaderna

Den mentala resan återstår att göra för dagens politiker. För att starta den resan behöver de räkna på alternativen, kostnaderna för att ingenting göra eller för att göra alltför lite. Det handlar om beräkna de fulla kostnaderna för en oreformerad bostadsproduktion och boendemarknad där de verkliga kostnaderna kommer att visa sig först om ett antal år.

För Sverige 2016 är den största utmaningen hur vi ska klara att öppna arbetsmarknaden och bostadsmarknaden för vår snabbt växande befolkning – det vet alla.

Klarar vi inte både och blir de sociala och ekonomiska kostnaderna mycket omfattande, kanske till och med omöjliga att klara i ett senare skede – vilket sannolikt skulle öka riskerna för eskalerad främlingsfientlighet och ökat inflytande för mörka politiska krafter. Det är ett allvarligt hot mot demokratin redan på kort sikt.

Också detta inser de flesta.

Viktiga hemläxor

Ett rejält omtag med en bostadspolitik som levererar lösningar till de samhällsområden som behöver det bäst måste framför allt förkorta den långa planprocessen. Ett år från markförvärv till första spadtaget fungerar väl i Tyskland och borde kunna göra det också här.

Räknar vi in den politiska sfären i byggsektorn – vilket vi borde göra – har alla aktörer viktiga hemläxor att göra den närmaste tiden. Det brådskar.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev