Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Nu bygger vi för framtiden

Byggåret 2008 som inledde ovanligt starkt visar sig i finans- och byggkrisens december vara en absolut motpol. En förväntad konjunkturavmattning och vaktavlösning med ökat infrastrukturbyggande när bostadsbyggandet gick ner övergick istället till totalstopp i banksystemet och i nästa led till total inbromsning i bostadsbyggandet.

Publicerad: 10 december 2008, 09:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är lätt att känna desperation i detta läge.

Inför 2009 är det därför viktigt att konstatera att byggsektorn har att antal möjligheter till förnyelse och kvalitetshöjningar över hela linjen.

Här är några exempel på områden där de utomordentligt tuffa tiderna som råder över hela linjen idag kan komma att visa sig vara välsignelsebringande för hela byggsektorn.

Först den gångna veckans viktigaste nyhet: att rotavdraget utvidgas i omfattning och permanentas. Det är en punkt som har stått högst upp på listan över allt som behöver göras för att förvandla svartekonomin i byggsektorn till vit ekonomi.

Svartekonomin har framför allt varit en plåga för små- och medelstora byggare som konkurrerat på privatmarknaden för om och tillbyggnader liksom reparationer. Svartjobbare, både svenska och utländska, har haft alltför lätta att klara sig undan skattekraven och det har i det närmaste varit omöjligt för en byggare att konkurrera om uppdragen från vanliga privata hushåll.

Av det skälet gick fack och arbetsgivare ihop i hela byggsektorn med kraven på permanentade rotavdrag.

Tanken var att hushållen skulle få incitament att begära kvitton och garantera transaktionernas lagenlighet. Samtidigt förband sig byggsektorns alla aktörer – arbetsgivare och fackföreningar – att underlätta för ordning och reda på arbetsplatsen genom att ställa sig bakom projektet ID06, ett system som med modern teknik underlättar kontrollen av att alla som vistas på byggarbetsplatsen också är behöriga att vara där.

Regeringens besked i veckan om att rotavdraget för fjärde gången nu införs igen men att det denna gång blir permanent som en lösning på ett samhällsproblem, är en stor triumf för såväl fack som arbetsgivare i byggsektorn liksom för hushållen och den allmänna skattemoralen.

Att systemet dessutom, enligt skattemyndigheternas egna bedömningar, är finansiellt lönsamt redan på kort sikt gör det inte sämre.

Så här mitt i finansstormens öga, är det en stor framgång.

Men det kommer sannolikt mer under 2009. Åtgärder som på samma sätt som rotavdragert är utlösta av krisen men som mer långsiktigt kommer att visa sig vara en välsignelse.


Det första gäller själva byggprocessen: byggare har i mer än decennier talat om och prövat sig fram till mer industriella produktionsmetoder som ett sätt att öka både kvalitet och produktivitet i byggandet. Prefab har idag många år på nacken.

2009 finns det tillgång till skarpare verktyg än någonsin tidigare. Vi, och många med oss, tror att detta år blir genombrottet för lean som metod och filosofi i byggprocessen. Ingen kommer att förlora ett enda öre på att låta sig inspireras av Toyotas produktionsfilosofi och insikter.

Ytterligare ett genombrott 2009: BIM – building information modellling. Byggsektorn lär sig att bygga efter skarpare, tredimensionellt beräknade totalmodeller genom hela byggprocessen.

Ett tredje genombrott: fack och arbetsgivare börjar gemensamt att inse vad den omtalade svenska modellen borde betyda för byggsektorn. De ser, efter ett visst inledande tumult, fördelarna av dialog kring effektivitet genom hela byggprocessen. Att varje led i processen är beroende av tidigare och senare.

Ett fjärde genombrott: med de tre första punkterna avklarade kan så byggsektorn med gott samvete samlas kring sitt eget Nobelpris – Samhällsbyggnadspriset. Byggsektorn har otroligt mycket att vara stolt över. Sektorn bygger verkligen samhällen. Och då menar jag inte själva byggnationen (som givetvis ska vara förstklassig) utan vad den gör för sina människor. Företagare och medarbetare – de formas lika mycket av en lyckad byggprocess som alla de hus, vägar och broar de skapar.

Låt oss tillsammans bygga bästa året hittills!

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.