Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Nu installerar vi intelligens

Trodde någon att byggsektorn fortfarande var som den alltid varit så markerar 2011 att de stora förändringskrafterna är i full verksamhet. Utan tvekan kommer detta på sikt att gynna effektiviteten i byggprocessen.

Publicerad: 22 februari 2011, 12:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är intressant att följa hur de två delar som lite schablonmässigt svarar för lika stora andelar av ett nytt hus totala byggkostnad - bygg och installation. Stomme, klimatskal, VVS, el och ventilation bildar en organisk helhet. Där drivkraften idag till stora delar är miljö- och energiinvesteringar och en politikerdriven utveckling med allt tuffare lagstiftning och internationella överenskommelser för en klimatsmartare miljö.

"Vi är på väg att ta oss från en verklighet med nästan vattentäta skott mellan rörmokeri, el och ventilation till att bli en bransch som står för och levererar byggnadernas intelligens", säger Torbjörn Torell, avgående koncernchef i landets största installationsbolag, Bravida, i Byggindustrin 07/11, som kommer ut på fredag 25 februari.

Installatörerna har av tradition ofta klämts av byggentreprenörföretag och byggherrar när det gäller den samlade byggprocessen. Det är inte alltför svårt att förstå varför, de kommer något senare in i planeringen och blir i praktiken en underleverantör till en total- eller generalentreprenör. Trycket har fördelats uppifrån och neråt.

Långsiktigt kommer moderna byggnader att bli en aktiv del av energisystemen och på olika sätt producera både värme, kyla och el. Plusenergihusen är sedan flera år ett av de hetaste forskningsområdena för framför tyska och franska arkitekter. Alldeles runt hörnet väntar det tekniska giftemålet mellan elproducerande byggnader och eldrivna fordon.

Här ligger sannolikt en del av den tekniska lösningen på problemet att elbolagen har svårt att ta emot småskaliga elleveranser eller ge betalt för det. Med en växande fordonspark med inbyggda batterier finns det en snabbt växande marknad för denna elproduktion. De stora elbolagen får se upp om de vill vara med på denna nya energimarknad.

Helt klart är att de parter som utvecklar och levererar intelligensen i byggnaderna i dessa nya system som nu växer fram har ett växande självförtroende i jämförelse med mer traditionella relationer i byggsektorn.

Alla parter har mycket att vinna på att främja en smidigare byggprocess totalt sett. Börjar vi se slutet på den "traditionella" friktionen mellan byggentreprenörer och installatörer?

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.