Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Ny sida

I dessa dagar och de närmaste veckorna har de tre medlarna från Medlingsinstitutet Bengt KÅ Johansson, Gunnar A Karlsson och Anders Sandgren fullt upp. Medlingsuppdraget handlar inte så mycket om kronor och ören. Det handlar om hur vi ska tolka världen. Pågår det förändringar utanför Sveriges gränser som påverkar vår vardag, våra arbetsliv och våra svenska arbetsgivares förmåga att konkurrera med utländska arbetsgivare? Eller pågår det inte?

Publicerad: 11 mars 2009, 14:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Visserligen ligger det närmast till hands för medlarna att säkra själva arbetsfreden. Men inte till varje pris. När en tvist väl har gått till medling förlorar de tvistande parterna i praktiken det mesta av inflytandet över själva innehållet.

Och här ligger själva chansen till en framgångsrik medling. Man kan fritt leta efter de möjliga kompromisserna – även sådana som parterna själva helt i det längsta blundar för.

Sedan lägger medlarna det bud som måste antas eller förkastas i sin helhet. Och säger någon part nej alltför påtagligt och därmed blottar en avtalsmässig avgrund, lämnar medlarna uppdraget.

Arbetsfreden är inte alltid värd priset för den. Det blir som vårdhemmet som avvisar alkoholisten med motiveringen att han inte har supit färdigt och därför inte är mottaglig för behandling.

Till skillnad från alla parter som numera ryms inom den stora familjen av fack och arbetsgivare som slutit upp bakom exportindustrin och Industriavtalet, har Byggnads valt att fortsätta vandra sin egen väg. Byggsektorn har av tradition alltid varit en skyddad hemmamarknad.
Och med kanske mer långtgående följder i Sverige än i andra länder i Europa, att döma av uppgifter från OECD-ekonomerna 2007 och en färsk rapport från undersökningsföretaget Rics, Royal Institution of Chartered Surveyors härom veckan.

Svenska byggkostnader ligger 55 procent över kostnaderna i övriga Europa. Det är resultatet av åratal med bostadssubventioner, omfattande regleringar och liten import av material.

Ingen har behövt ta hänsyn till byggkostnader och produktivitet så länge som skattebetalarna eller någon annan tar notan. Det är här det verkliga medlandet mellan Byggnads och BI borde sättas in.

Enligt Byggnads har egentligen inget hänt som motiverar nya sätt att omorganisera så viktiga saker som arbetsmarknaden. Två avtal kan visserligen slås ihop till ett - om Byggnadsavtalet får bli norm och ackorden bli medlet – men i övrigt handlar det mest om att minimera det Byggnads ser som skadeverkningarna av EG-domstolens framfart. Vaxholmsdomen måste neutraliseras.

BI däremot pekar just på en utveckling som pågår redan idag. Öppna gränser är ett faktum. Konkurrensen på alla plan är skarpare. Att svenska byggkostnader är så höga är en klar möjlighet för utländska byggare att etablera sig här. Med egna metoder, material och kanske också anställda med andra avtal än de svenska.

Detta ger ingångsvärden som är viktiga i just denna medling, menar medlemsföretagen i BI. Det som utmärker avtalsåret 2009 är faktorer som globaliseringen av ekonomin, den nya tekniken som håller på att införas och som starkt bidrar till att industrialisera hela byggprocessen liksom nya organisationsformer. Ovanpå detta kommer den värsta ekonomiska krisen för världen sedan 1930-talet.

När Byggnads sade upp avtalet i september hade krisen just brutit ut i sin första fas. ”Försämringen på arbetsmarknaden är ännu i sin linda”, beskrev Medlingsinstitutet utvecklingen i slutet av 2008. ”Istället kommer den med full styrka under 2009”, tror institutet och förutspår arbetslöshet kring 8-9 procent.

Det hade varit en enklare uppgift för Medlingsinstitutet om parterna slagits om pengar och löner, om ackord eller tidlön, om arbetsmiljö och andra klassiska motsatsområden. Men icke.

Det går inte att komma ifrån grundkonflikten: har den svenska byggsektorn upphört att vara en sluten hemmamarknad eller inte? Går det verkligen att medla mellan verklighetsuppfattningar?

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.