Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Nya byggavtalet träder i kraft

Det nya Byggavtalet är varken rött eller blått. När redaktionen får se avtalet beskriver den färgen som en blandning av mörkt bourgognerött och lila. Nyansen lär kallas mörk mullvad.

Publicerad: 5 oktober 2010, 09:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


När överenskommelsen undertecknades av Sveriges Byggindustrier och Byggnads den 13 april, var den gemensamma tanken att det avtal som presenterades efter ett års grundligt, gemensamt arbete, skulle signalera något helt nytt. Om en knapp månad, 1 november, ska det börja tillämpas med slutdatum den 28 februari 2013.

Det är ett avtal som ska ersätta två äldre. Nya Byggavtalet ersätter både Byggnadsavtalet och Anläggningsavtalet vilket var ett tidigt krav från Byggnads efter 2009 års konflikthotade avtalsrörelse.

Men viktigare ändå var själva överenskommelsens innehåll. Med det treåriga avtalet som parterna satte sina signaturer på 2007 hade man nått vägs ände. Inte nog med att Byggnads valde att trycka sin egen variant på avtalet inom röda pärmar och BI sin med blå. Dessutom skiljde sig de gamla avtalen, som låg till grund för 2007 års uppgörelser, åt när det gäller innehåll. Vad var det man egentligen hade undertecknat? Om detta fanns det två olika uppfattningar. Minst.

Ofta fungerade ändå de gamla, oklara avtalstexterna, därför att de lokala parterna såg mer till centrala avsnitt som parterna var överens om och bortsåg från de tvistiga.

Men på platser där Byggnads och BI inte var fullt så pragmatiska i sin hantering skapade de gamla avtalen med alla sina inbyggda oklarheter som lagrats på år för år stora svårigheter. Att hota med en strikt tillämpning av avtalet var en effektiv påtryckningsmetod i delar av landet där Byggnads och BI hade många konflikter.

Med den nya förhandlingsprocess som Byggnads och BI inledde 2009 att efter att ha undertecknat en gemensam beskrivning av hur byggsektorn håller på att förändras av faktorer som globalisering och teknikgenombrott, var tiden mogen att anstränga sig att tala klarspråk med varandra.

På den gemensamma presskonferensen den 13 april – ett kraftigt utropstecken bara det – underströk både Byggnads och BI att det blåste nya vindar och att man för först gången hade uppnått ett avtal som bägge parter beskrev som ett starkt och bra avtal.

Byggnads nye avtalssekreterare Torbjörn Johansson beskrev hur man lyssnade för att förstå och också ansträngde sig att bli förstådda. Om regelverket hade varit otydligt förut var det ett mål att skapa tydlighet.

BI:s vice vd Mats Åkerlind som för första gången deltagit i avtalsrörelsen från start för BI:s räkning, menade att andan i förhandlingarna varit annorlunda än tidigare. Det nya var att båda sidor denna gång såg att de kunde vinna på ett bättre avtal. Hans Tilly, Byggnads ordförande poängterade ordet samsyn i fråga om byggbranschens behov.

Men för parterna är det centrala ändå att avtalet lägger grunden för ett nytt sätt att arbeta med de gemensamma frågorna, att det är en process där deltagarna söker lösningar med målet att utveckla styrkan i den svenska byggsektorn.

Det har tagit tid att omvandla vårens överenskommelse till en fungerande avtalstext med allmänna villkor och bilagor. Men målet har varit att hitta de klara, otvetydiga formuleringarna som bägge parter tolkar på samma sätt.

Omedelbart efter vårens uppgörelse satte BI:s och Byggnads förhandlare igång med att gemensamt resa runt i landet på gemensamma informationsträffar. De kunde redogöra för huvuddragen kring löneformer, flexiblare arbetstider och en uppgörelse i den svåra bemanningsfrågan.

Med det färdiga avtalet från trycket kommer en intensiv period fram till den 1 november för att sjösätta det.

En av de viktigaste principerna återfinns som ett tilläggsprotokoll till nya Byggavtalet. Det stadgar hur parterna ska förvalta Byggavtalets fortsättning.

"Det är parternas uppfattning att Byggavtalets allmänna bestämmelser med bilagor är en sammanhängnde och väl avvägd helhet där parternas olika intressen beaktats. Därför bör Byggavtalet ha en längre varaktighet och endast väl genomarbetade förändringar ska successivt införas i Byggavtalet."

Plötsligt känns 2007 precis så avlägset som det borde kännas.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.