Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Nya KS

Det nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna blir ett av Europas största byggprojekt de kommande åren. Någon gång 2015–16 ska det stå klart. Kostnaden kommer att landa på över 14 miljarder kronor och intresset är omfattande från både svenska och utländska intressenter.

Publicerad: 15 april 2009, 09:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Investerare och byggbolag från en lång rad länder slöt upp när Nya Karolinska Solna-förvaltningen, NKS, bjöd in till den officiella starten på landstingets upphandlingsprocess . Mötet på Arlanda i slutet av mars samlade över 200 representanter för olika byggkonsortier som var intresserade av att delta i denna OPS-upphandling. Därmed är landstingets största projekt någonsin klart för upphandling.

I tiden sammanföll denna start med målgången för Byggnadsavtalet 2009. Vid sidan av en del justeringar i 2007 års avtal var den stora nyheten att parterna nu är överens om att försöka enas om ett helt nytt kollektivavtal. De två avtalen Byggnads- och Anläggningsavtalen ska därmed förhoppningsvis ersättas av ett nytt Byggavtal.

En speciell arbetsgrupp med tre ledamöter från BI och tre från Byggnads inleder omedelbart sitt arbete och ska försöka hitta lösningar för löneformer, arbetstider, anställningsskydd, utbildning och flera andra områden som dels innebär förenklingar men också – det understryker medlarna särskilt – bidrar till att modernisera det svenska kollektivavtalet och gör det konkurrenskraftigt i en globaliserad ekonomi.

Medlarna, Bengt K Å Johansson, Gunnar A Karlsson och Anders Sandgren, har ägnat en stor del av texten i den överenskommelse som Byggnads och Sveriges Byggindustrier slutligen undertecknade 4 april till att ge en grundlig översikt över byggsektorns utveckling. Den är inte längre en skyddad hemmamarknad av hantverkskaraktär. Den har genom en stadig utveckling av material, arbetsmetoder och tekniska hjälpmedel industrialiserats och omfattas av globaliseringen i likhet med övriga industrier.

Inför nästa års avtalsrörelse vill nu medlarna att byggsektorn tar detta faktum till sig och förbereder sig grundligt. Nästa gång det är dags får man inte fortsätta i sina gamla inkörda hjulspår.

”De nya förutsättningarna måste också återspeglas i branschens kollektiva regelverk och parternas fackliga umgängesformer”, formulerar medlarna sig i den text som parterna undertecknade.

Vad har sådana förhoppningar från medlartrion för förutsättningar att lyckas?

Hittills har förhandlingarna under 2000-talet präglats av ömsesidig misstro mellan parterna och stor konfliktbenägenhet. I en tid då svensk exportindustri i övrigt skördat stora framgångar tack vare arbetsfred, ökande reallöner och samsyn mellan fack och arbetsgivare i teknik- och utvecklingsfrågor.

Hoppet att Byggnads och BI ska lyckas bättre denna gång ligger i att bägge parter denna gång förbundit sig att uppfylla medlarnas hemställan – som faktiskt har ett avtals hela tyngd. Bägge parter går i praktiken in i en rekordtidig avtalsrörelse inför 2010 med medlarnas positiva förtecken. Det finns en tydlig morot i detta.

Ju tidigare man klarar av att leverera innehåll och kan deklarera att Byggnads och BI är överens i viktiga principfrågor där det alltid tidigare kärvat, desto mer gynnar det svenska och utländska byggare som är intresserade att tillämpa svenska kollektivavtal.

Allt detta är av yttersta vikt när kostnader och helhetsbedömningar görs inför beslutet om vilket byggkonsortium som får den stora trofén på byggmarknaden våren 2010 – 14-miljardersprojektet.

”Även om kostnaderna för byggarbetare, tjänstemän och övrig personal endast utgör en dryg tredjedel av byggkostnaderna är produktiviteten en väsentlig – och ibland avgörande – faktor i konkurrensen mellan byggföretagen”, skriver medlarna.

Och det är just detta som det handlar om. Höga bygglöner är inte problemet när den svenska byggprocessen blir lika produktiv som exempelvis den franska eller tyska. Där är vi inte idag.

Nu är det Byggnads och BI som har bollen. Kan man leverera ett avtal som ökar svenska byggares chanser hård tävlan med britter, tyskar, fransmän, norrmän, finnar och många, många andra?

Eller ska vi få se en utveckling också för Karolinska i likhet med upphandlingarna för Norra länken? Med stor dominans för utländska byggare?

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.