Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Obligationer är heta

Obligationer är heta. När aktier tappar i värde och börsen omsätter en knapp tredjedel av nivån 2007 har obligationer blivit intressant för investerare.

Publicerad: 24 oktober 2012, 11:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För företag är de intressanta som en möjlighet att få kapital till investeringar. Bankerna stryper delar av lånemarknaden på grund av striktare kapitaltäckningskrav i samband med Basel 3 som börjar införas om två år.

För investerare som lockas av av obligationer är säkra räntor som obligationer erbjuder år för år under löptiden samtidigt en kreditrisk som får vägas mot vad man tror om företagets framtid. Risken är att förlora kapitalet om företaget går omkull. Meningen är att risken och vinstchansen för investeraren ska motsvara varandra.

En tumregel säger därför att ju större risk att förlora allt, ju högre ränta.  Säkra industrijättar kan i likhet med SKF låna lika billigt som staten med sina obligationer, i princip gratis. För andra sätter marknaden räntan mer brutalt. En hög ränta på obligationen borde därför i sig vara ett varningstecken.

För företaget som utfärdar obligationen gäller det att göra sina investeringar med en rejäl hävstång som motiverar räntekostnaden.

I senaste numret av Perspektiv på byggmarknaden från Sveriges byggindustrier under redaktörskap av chefsekonom Fredrik Isaksson skriver ekonomen Lars-Johan Blom om fenomenet företagsobligationer under rubriken ”Företagsobligationer på frammarsch?”.

Att företagsobligationer har vuxit som fenomen är otvetydigt. Börsen omsätter i dag en tredjedel av vad den gjorde för bara ett par år sedan. I veckan höll det privatekonomiska nätverket Privatekonomiska klubben, PIC, sitt kvartalsmöte i Stockholm med ett utsålt middagsevenemang med föreläsare som bland andra förre Riksbankschefen Lars Heikensten, numera vd för Nobelstiftelsen, förre finansministern Pär Nuder (S) och Nordeas ekonom Annika Vinst som föreläsare.

Budskapet både på makro- och mikronivå var dyster när det gäller aktiemarknadens framtid. Det kommer att gå dåligt för aktier framöver. Däremot var det samstämmighet om framtiden för företagsobligationer. Vilket orsakade ett tvivlande sus bland de privatförmögna placerarna. Det funkar sällan bra när alla springer på samma boll.

Men obligationer är heta under alla omständigheter. En ökad kredittorka från banksektorn är att vänta i takt med allt högre kapitaltäckningskrav framöver vilket öppnar för företagsobligationer.

För stora placerare finns det krav på kreditvärdighet i de interna regelsystemen för bolagen eller fonderna. Ofta läggs nedre gränsen vid trippel B. Är risken större är det high yield-obligationer med en högre kombination av risk–vinst att ta ställning till.

Ett alternativ för byggföretag är de vanliga fastighetsobligationerna – där själva fastigheten är säkerheten. Därför är inte det företag som ställer ut obligationen beroende av att få ett kreditbetyg på BBB eller högre.

Med snålare möjligheter att få med banker och rörelsekrediter i kapitalintensiva verksamheter som projektfinansiering, ter sig ändå företagsobligationer som ett intressant alternativ. Men för att detta ska bli intressant ur ett investerarperspektiv krävs en hel del ytterligare. Svenskt näringsliv bad Riksgälden titta på behoven. Högst upp på Riksgäldens förslagslista hamnar inte särskilt förvånande behovet av genomlysning. Företagsobligationer är svåranalyserade. Det behövs regler som ger investerare möjligheter att beräkna risk. Först då är obligationer ett alternativ till aktier.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.