Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Ödesveckor för byggsektorn

För ett år sedan, 28 februari 2013, varslade Byggnads om strejk i två steg. Först vid 99 arbetsplatser tillhörande 40 byggföretag plus strejk vid ytterligare tio andra byggföretag liksom samtliga pågående Skanskaarbeten i Värmland. Första strejkdag för 2 037 arbetstagarer sattes till den 12:e mars.

Publicerad: 13 februari 2014, 14:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För ett år sedan, 28 februari 2013, varslade Byggnads om strejk i två steg. Först vid 99 arbetsplatser tillhörande 40 byggföretag plus strejk vid ytterligare tio andra byggföretag liksom samtliga pågående Skanskaarbeten i Värmland. Första strejkdag för 2 037 arbetstagarer sattes till den 12:e mars.

Den 19:e mars skulle nya strejker inledas vid ytterligare 58 byggarbetsplatser och då totalt omfatta, inklusive de först strejkande, sammanlagt 3 126 byggnadsarbetare.

I en utvidgning något senare, 8 mars, varslades om strejk för ytterligare 441 byggnadsarbetare vid 13 arbetsplatser inom tre byggföretag.

Vad gällde varslet? Det handlade inte om lönebud. Det var en tvist om en princip som Byggnads ville tvinga Sveriges Byggindustrier, BI, att ansluta sig till. En princip som bägge sidor kallar Ordning och Reda och avser att stärka den sunda konkurrensen i projekten och säkerheten på alla arbetsplatser.

Båda organisationerna har dessutom en mångårig gemensam syn på dessa frågor och ett etablerat samarbete genom Byggbranschen i samverkan liksom att bägge parter varit starkt pådrivande för systemet ID06 som är ett av de främsta verktygen att hålla reda på vem som befinner sig på en projektplats, var han eller hon är anställd och så vidare. ID06 med över 300 000 användare i dag har både udden riktad mot svartjobbare och bidrar till högre säkerhetsnivå arbetsmiljömässigt.

Till detta ska läggas den gemensamma kampen för ett utökat och permanent rotavdrag som ytterligare insatser mot svartsektorn.

Men den gemensamma listan på insatser är längre än så:

■ Kraven på närvaroliggare – gemensamt!
■ Kraven på oannonserade inspektioner av skattemyndigheterna – gemensamt!
■ Kraven på samarbete med ekobrottsmyndigheten – gemensamt!

På egen hand åtog sig BI att:

■ Lämna uppgifter till skattemyndigheterna om sina skatteinbetalningar för samtliga sina medarbetare – som underlag för Skatteverkets oannonserade platsbesök.
■ Och kanske viktigast – att skapa en bindande uppförandekod för sina medlemföretag med den yttersta sanktionsmöjligheten att utesluta företag som inte lever upp till den.

Arbetet med koden hade när den antogs av BI:s stämma i fjol våras beretts av en arbetsgrupp inom BI och förankrats hos medlemsföretagen. När stämman tog beslutet om uppförandekoden antog man samtidigt hur den skulle införas. Den måste undertecknas av samtliga medlemsföretags firmatecknare. Den processen går i mål om någon vecka. Sedan går uppförandekoden – de etiska principer som alla BI:s medlemsföretag åtar sig att följa – in i skarpt läge i halvårsskifte.

Ingen annan bransch har hittills gjort något motsvarande på eget initiativ. Det är unikt.

”Den kommande veckan kommer att bli avgörande för byggbranschen”, skriver BI:s vd Ola Månsson på debattsidan i detta nummer.

Det är framför allt två saker som har denna ödesmättade betydelse. Dels den parlamentariska utredningen mot svartarbete i byggbranschen som snart lägger fram sina förslag. Får myndigheterna och parterna äntligen de verktyg man måste ha för att lyckas?

Den andra delen rör det treåriga Byggavtalet som under stor vånda medlades fram förra våren som en följd av Byggnads konfliktutlösande särkrav på solidaransvar, ett huvudentreprenörsansvar, som ett nytt inslag i kollektivavtalet. Det är ett krav som strider mot både arbetsrätt, svensk lag och EU-rätten, enligt BI.

Frågan är om Byggnads med tanke på allt som är på väg att uppnås i Ordning och Reda-frågan vill säga upp ett fungerande treårigt avtal före 31 mars. Till priset av stor oreda.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.