Ledare
Ökad bemanning inom bygg är nödvändigt
I Ekots lördagsintervju 13 mars med oppositionsledaren Mona Sahlin, gav hon för första gången ett entydigt besked om Las, lagen om anställningsskydd.
Publicerad: 17 mars 2010, 14:18
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
I?dag kan två personer undantas från turordningsreglerna , en förändring som genomfördes med Centern som pådrivare och med stöd av Miljöpartiet redan under förra regeringen.
Sahlins besked är nu att hon inte planerar en återställare ifall det skulle bli regeringsskifte i höst.
Det är ett välkommet besked. Det är småföretagen, med färre än tio anställda, som haft det tuffast att hantera problem som uppstår i nedskärningstider om anställningstider kolliderar med överlevnadsfrågor som rätt kompetens.
Däremot flaggar hon för att LO har oppositionens fulla stöd när det gäller striktare regler kring bemanningsföretagen. Det är definitivt inte okej att sparka egen personal för att i nästa ögonblick ersätta den med inhyrd personal från bemanningsföretag, menar oppositionsledaren.
I detta nummer av Byggindustrin tar vi tempen på bemanningsbranschen inom byggsektorn och kan raskt konstatera att rent storleksmässigt är bemanningsverksamhet inom bygg en mycket liten verksamhet. En mygga.
Den var kontroversiell för ett antal år sedan. Bland annat utkämpade Expandera Mera en långvarig konflikt med Byggnads under 2000-talets första år. I praktiken upphörde företagets bemanningsarbete helt under en lång period och man försökte överleva genom att specialisera sig på att hjälpa byggföretag med deras rekrytering.
Först så småningom kom en vändning. Vd Jessica Löfström menar att Byggnads svängde i samband med Vaxholmskonflikten i slutet av 2004.
I dag har några av bemanningsspecialisterna betydligt lättare att arbeta med renodlad bemanning – även om lågkonjunkturen slår hårt också mot deras resultat.
Och en anledning är självklart den att byggsektorns bemanningsföretag vinnlägger sig om att koncentrera sig på att lösa sin del av byggsektorns långsiktigt största behov – det nästan omättliga behovet av välutbildad arbetskraft i framtiden.
Här fyller byggbranschens bemannare en viktig funktion. När luften gick ur högkonjunkturen sista kvartalet 2008, sa många byggföretag upp ett stort antal medarbetare för att klara sina kostnader under sämre tider.
Det var likadant under 1990-talskrisen, då ett stort antal byggnadsarbetare och tjänstemän lämnade branschen för att sedan aldrig komma tillbaka. Vid sidan av de stora förestående pensionsavgångarna är detta fortfarande grunden för byggsektorns fortsatta brist på arbetskraft.
Här skulle fler och större bemanningsföretag inom byggsektorn kunna göra en betydelsefull insats genom att underlätta för fler att hålla sig kvar inom bygg. Bemanning blir då helt enkelt en trög ventil som kan fånga upp nyss uppsagda byggare och förse dem med en serie kortare bygguppdrag.
Bemanningsföretagen blir på detta sätt mer än en vikariepool, det blir en arbetsgivare som ofta också satsar på kompetensutveckling av det enkla skälet att välutbildad arbetskraft blir en del av bemanningsföretagets egen marknadsföring och motiverar att företaget kan göra ett påslag per timme ovanpå den rena lönen.
Kan bemanningsföretagen i framtiden bli fler kan de ta en större del i arbetet med att utjämna konjunkturmässiga svängningar som annars normalt sett är förödande för enskilda människors vilja att försöka hålla sig kvar inom bygg i tider av uppsägningar.
Med 1990-talet försvann en hel generation i stort sett från bygg. Det är fortfarande glest med byggnadsarbetare i mellangenerationerna samtidigt som det är gott om riktigt unga och blivande pensionärer om några år.
Den situationen bör – för hela byggsektorns skull – inte tillåtas uppstå igen.
Bemanning borde därför ha utrymme att växa till sig rejält de kommande åren. I dag är den totala omsättningen hos byggsektorns bemanningsföretag bara en tiondel av till exempel bemanning inom kontor eller industri/tillverkning eller lager/logistik.
Och det är också inom dessa delar som LO anser att problemen finns. Bygg finns inte bland LO:s utpekade problembranscher.
Staffan Åkerlund
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.