Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Olönsamma och svindlande affärer

Förtroendekapital är själv kittet i samhällsbyggandet.

Publicerad: 9 november 2010, 15:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


En betydande andel av vanliga svenskars inkomster går till att via skatter finansiera de affärer som offentliga beställare gör med privata företag. I den bästa av världar fungerar modellen utan komplikationer och gynnar bägge parter. Beställaren får valuta för sin betalning fullt ut och skattemedel slösas därför inte bort.

Företagen å sin sida skapar sysselsättning och ger därmed fler människor möjligheten att bli skattebetalare och medagerande i samhällsbyggandet.

Normalt sett – när de offentliga finanserna sköts som de ska – är detta en win-winsituation. Det är ett samspel där alla deltagare vinner på sitt deltagande.

Om det går grus i maskineriet är det en helt annan sak. Sveriges Radio rapporterade i veckan om en typ av problem; det som uppstår som en följd av brottslighet. Att någon eller några lurar systemet genom att muta sig till en affär eller genom att utsätta sin arbetsgivare, offentlig eller privat, för bedrägerier eller trolöshetsbrott.

Dels skapar de som agerar på detta sätt betydande värden för sig själva – och motsvarande förluster för sina arbetsgivare eller för skattebetalarna – dels så skapar agerandet när det förr eller senare avslöjas tvivel på den allmänna laglydnaden.Den sista skadan, själva tvivlet på folks och myndigheters handel och vandel är minst lika stor skada om inte större än de summor brotten handlar om.

Förtroendekapital är själv kittet i samhällsbyggandet och byggs upp både långsamt och mödosamt över många år samtidigt som det snabbt raseras om oegentligheter avslöjas.Vi såg det tydligt härom året när Röda Korset drabbades av bedrägeri.

Den största förlusten var inte de bortsvindlade miljonerna som finansierade Rödakorschefens lyxliv utan det förlorade förtroendet från allmänheten som betydde ett ras i insamlingsresultat.

I veckan presenterade Sveriges Radios P1 en enkät som genomförts i landets kommuner. Av de 60 procent som svarade uppgav två tredjedelar att de inte drabbats av ekonomiska oegentligheter. En tredjedel rapporterade att de upptäckte ett eller några fall varje år.

I 14 av de undersökta kommunerna pågår det interna eller externa utredningar om oegentligheter.

Störst uppmärksamhet har härvorna i Göteborg rönt men vid sidan av dessa pågår utredningar i bland annat Solna, Stockholm, Danderyd, Nacka, Alvesta, Vänersborg, Öckerö, Karlskrona, Norrköping, Örebro och Ale.

I fem av kommunerna handlar utredningarna om mutbrott. I de övriga dominerar bedrägerier och trolöshet mot huvudman.

I Norrköping kommenterade kommundirektören:
"När vi fick veta att vi var inblandade i en muthärva blev vi väldigt bestörta. Det var många olika känslor, ilska, man blev ledsen, besviken, allt på en gång."

Liknande situation råder i Örebro sedan två tjänstemän inom fastighetsförvaltningen stängts av och polisanmälts för mutbrott, enligt P1 i tisdags.

Men det är inte bara enskildas kriminalitet som skapar grus i maskineriet. Att försöka sidsteppa lagen om offentlig upphandling är ett annat beteende som sedan i somras beivras av Konkurrensverket och kan bestraffas med höga böter. Tidigare drabbades inte kommuner som bröt mot reglerna av sanktioner.

När lagen om offentlig upphandling kom för snart 20 år sedan var det inte ovanligt att kommuner och andra offentliga aktörer valde att inte definiera sig som offentliga upphandlare. Därmed ansåg de som gjorde detta val att de stod utanför den aktuella lagstiftningen och kunde fortsätta att upphandla varor och tjänster på samma sätt som man gjort tidigare. Sedan några år är dock dessa fribytare snart en försvinnande minoritet.

Problemet här är att ett gott allmänt affärsklimat mellan det offentliga och privata blir lidande om tvivel uppstår hos allmänheten om att stora offentliga beställare inte sätter den för skattebetalarna bästa affären främst.

Upphandling på rätt sätt är grannlaga. P1 rapporterade från Mölndal hur oegentligheterna i Göteborg gör den egna kommunens upphandlare rädda att göra fel och därmed blir överdrivet försiktiga.

Med rätt förtroende – som måste förtjänas – vågar både offentliga och privata aktörer satsa på att göra de bästa affärerna med varandra. Det är den nivån vi alltid måste ligga på.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.