Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

På väg mot världsklass

Om en månad har jag varit exakt tio år som redaktör för tidningen Byggindustrin och det känns naturligt att ta ett tioårsperspektiv på vad som har hänt inom samhällsbyggnadssektorn under perioden. Det enkla svaret är: Massor.

Publicerad: 16 maj 2014, 09:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Om en månad har jag varit exakt tio år som redaktör för tidningen Byggindustrin och det känns naturligt att ta ett tioårsperspektiv på vad som har hänt inom samhällsbyggnadssektorn under perioden. Det enkla svaret är: Massor.

Min bakgrund före Byggindustrin var bland annat som redaktör för SAF-tidningen och när Svenskt Näringsliv bildades 2001 fick jag uppdraget att skapa den tidning som skulle ersätta SAF-tidningen, tidningen Entreprenör.

Bägge tidningarna hade naturligt fokus på företagsidéer, arbetsgivarrollen, entreprenörskap och utvecklingsfrågor. Bevakningsområdet var det bredaste tänkbara – alla företag i ett dryga 50-talet branscher.

Väl på plats på Byggindustrins redaktion lade jag ned mycket energi på att under de första veckorna prata byggfrågor med kunniga och erfarna människor i olika typer av byggföretag och organisationer. Om villkoren i de flesta övriga branscher som jag bevakat tidigare var anpassade till villkoren för svenska företag på en öppen världsmarknad så var byggsektorn radikalt annorlunda.

Branschen hade både för- och nackdelarna av att vara så nationellt sluten och starkt projektinriktad. Byggande var en angelägenhet enbart för svenska byggare vilket givetvis var en sak som skapade en viss stabilitet.

Men som vi såg under 1990-talskrisen så saknar inte heller den slutna marknaden sina kriser. Finans- och fastighetskrisen för 20 år sedan ruskade inte bara om banker, finansinstitut utan även nyckelfunktioner för byggprocessen. När överlevande fastighetsbolag såg över sina kostnader, drog de ofta ned på antalet tjänstemän och specialister.

Många fastighetsbolag tappade i därmed i kompetens som byggherrar. Detta kompenserades av att byggentreprenörerna tog över ett ledande ansvar. Det är fortfarande omdiskuterat hur lyckat denna maktförskjutning var. På många sätt är även den praktiska byggherrerollen naturlig för många byggentreprenörer, många har i alla tider verkat enligt byggmästartraditionen och byggt för egen förvaltning.

Totalt sett var dock 1990-talets kris negativ för samhällsbyggnadssektorn som helhet när så många naturliga byggherrar avlövades på kvalificerad upphandlarkompetens.

I dag har detta både vänt och uppgraderats. Vinnande projekt i Årets Bygge som återstartade 2013 efter nästan tio års uppehåll är ett utmärkt exempel på det. Locum var en synnerligen aktiv och ledande kraft i samordnandet av det vinnande projektet Helix, den nya rättspsykiatrin i Huddinge.

Detsamma gäller årets vinnare av Årets Bygge där Akademiska Hus hade motsvarande samordnande roll i det stora projektet Aula Medica vid Nya Karolinska i Solna.

Utöver dessa två vinnande projekt – där förutom byggherrarna alla de deltagande aktörerna som entreprenörer, installatörer, arkitekter, konstruktörer belönades. Därtill kommer att ytterligare 19 projekt varje år nomineras för sina väl genomförda byggprocesser.

Ett nyckelord i sammanhanget är just ordet lärande. Byggprocessen har nu kommit långt i metoden att bygga in erfarenheter och metoder från ett lyckat projekt till nästa, en förutsättning för all industriell verksamhet på en öppen konkurrensutsatt marknad. Den svenska samhällsbyggnadssektorn tar därmed en lång rad medvetna steg i riktningen att nå världsklass. Så var det knappast för tio år sedan.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.