Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Parterna skriver historia

Både Sveriges Byggindustrier och Byggnads vill gärna se tisdagens byggavtal som en historisk överenskommelse. Och det är nog få som har invändningar.

Publicerad: 13 april 2010, 12:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vad man signalerar med avtalet är helt enkelt ett nytt sätt att gemensamt försöka hitta lösningar på problem som de senaste åren har tornat upp sig för svenska byggföretag och deras anställda. Om inget nytt hade åstadkommits i årets avtalsrörelse, hade det varit illa, riktigt illa.

Ett fortsatt status quo med BI och Byggnads som två parter med makten att blockera varandras förslag men utan makt att stärka eller effektivisera byggprocessen skulle varit förödande för branschens konkurrensförmåga jämfört med tyska, österrikiska eller franska byggare. Det har vi sett i Malmös Citytunnelprojekt liksom stockholmska Citybanan och Norra Länken.

Den stora skillnaden denna gång jämfört med alla tidigare avtalsrörelser inom bygg under 2000-talet är att bägge sidor denna gång haft en klar och tydlig målsättning inför avtal 2010. Den fastslogs redan i fjol våras i det ettåriga avtal som tillkom efter konflikt och medling.

Redan i fjolårets avtal fanns riktlinjerna för vad som behövde åtgärdas för att modernisera hela avtalsområdet inom bygg. De två avtalen, byggnadsavtalet och anläggningsavtalet, skulle slås samman till ett helt nytt, byggavtalet.

Samtidigt var parterna överens om att avtalsstrukturen behövde ses över, att paragraferna i det nya avtalet måste förenklas så att de också kan tollkas och förstås av utländska företag som är nya på den svenska marknaden.

Men det kanske viktigaste inslaget var de skrivningar de opartiska medlarna med Bengt K Å Johansson i spetsen skrev in i själva avtalstexten efter fjolårskonflikten. Den innebar en tydlig beskrivning av hur en tidigare sluten hemmamarknad nu snabbt öppnar sig mot omvärlden – och vilka slutsatser BI och Byggnads borde dra av detta.

Fjolårsavtalet lade också upp riktlinjerna för hur arbetet inför det nya byggavtalet skulle gå till. Omedelbart efter avtalet våren 2009 drog arbetet igång i en gemensam arbetsgrupp. Arbetsgruppen hade dessutom ett tajt tidsschema att passa. Problemområde efter problemområde skulle prickas av. Parterna måste kunna gå vidare i processen.

En stor fördel för såväl Byggnads som BI är att en av de ytterst ansvariga för skrivningarna i fjolårsavtalet, Bengt K Å Johansson, deltagit och övervakat det löpande arbetet i arbetsgruppen.

Då och då körde parterna fast, vittnade både Byggnads och BI om på den gemensamma presskonferensen på tisdagen 13 april. Ett tiotal gånger var man ordentligt osams och i de lägena fick Bengt K Å Johansson plocka fram sina bästa medlartalanger för att få igång arbetet igen.

Denna gång har dock förändringstrycket på parterna varit större än någonsin tidigare. För BI:s del handlar det om att vara part i ett avtal som också är attraktivt för utländska byggföretag att ansluta sig till. I annat fall gör de allt för att hålla sig borta från svenska avtal och arbetar med utländska kollektivavtal eller helt enkelt avtalslöst.

För Byggnads del gäller samma sak. Det ligger i deras intresse att leverera ett avtal som rätar ut de brister i framför allt det gamla byggnadsavtalet som underkändes av EG-domstolen i domen i Lavalmålet i slutet av 2007. Byggnads har varit angeläget om att skapa ett avtal som faktiskt fungerar.

– Vi har haft rykte om oss tidigare att vi är bråkiga och stökiga, sade Hans Tilly på presskonferensen. Nu lägger vi detta bakom oss. Nu handlar det om konkurrenskraft.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.