Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Rädda lärlingarna!

Det kommer inte som en blixt från klar himmel. Varnande röster har funnits med hela tiden. Men det duger inte att säga vad var det jag sa. Lärlingsfrågan måste hanteras på ett begåvat sätt. Trots – eller ännu hellre – tack vare lågkonjunkturen – måste byggsektorns långsiktiga behov av att rekrytera den bästa, mest motiverade arbetskraften säkras. Och det är nu som de kloka besluten måste tas.

Publicerad: 22 april 2009, 13:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Därför är det glädjande att Sveriges Byggindustrier, BI och Byggnads kan lägga alla friktionspunkter bakom sig så och istället enas om att lärlingsfrågan måste lösas omedelbart. Hotet är att många av eleverna från kommunernas gymnasiala byggprogram aldrig får chansen att genomföra del två av sina utbildningar. Det vore en tragedi och ett gigantiskt slöseri med både pengar och talang. Byggprogrammet är inte bara den särklassigt dyraste utbildningsvägen för kommunerna, den är också för de flesta gymnasister – som de hoppas - en livsavgörande investering i tid och energi.

Så har det inte alltid varit. Efter 1990-talets byggkris var situationen likartad och då försvann en hel generation unga byggelever ut till alternativa karriärer för att sedan aldrig återvända. Det tog lång tid för byggsektorn att återvinna förtroendet hos skoleleverna. Utbildningen fick dåligt rykte och få sökte i första hand.

Men från 1997 och fram till dags dato har det gått spikrakt uppåt när det gäller att locka 14-15-åringar att välja bygg som förstahandsval. De som kommer ut från programmet i sommar har i de allra flesta fall kommit in på höga betyg och i hård konkurrens med andra sökande. 1997 fanns det 1 480 förstahandssökande till byggprogrammet till över 8 000 tio år senare och kölistor på många skolor..

Några av drivkrafterna bakom denna positiva utveckling var de ljusa framtidsutsikterna för färdigutbildade byggnadsarbetare. De långsiktiga byggbehoven finns ju där. Oavsett konjunktur.

Den centrala överenskommelsen på riksplanet mellan BI och Byggnads är temporärt en viktig pusselbit. Den svåra nöten just nu var att lösa avvägningen mellan lärlingsintresset och tillämpningen av las och rätten till återanställning vid uppsägningar.

I avvaktan på att parterna på riksplanet skulle komma framåt i frågan tog flera regionala yrkeskommittéer egna initiativ, så det finns vissa regionala skillnader i hanteringen, men alla strävar i samma riktning – rädda lärlingarna!

För de enskilda företagen är det ingen lätt situation.
Det är i denna situation som lärlingsfrågan pockar på sin långsiktiga lösning. Det är som om två planeringsperspektiv kolliderar med varandra, nästan som om de vore varandras fiender. I det långa perspektivet är det också företagsekonomiskt för det enskilda företaget att delta i lärlingsutbildningen. Det är en fantastisk rekryteringsbas samtidigt som man gör nytta för hela byggsektorn.

Men i det korta perspektivet handlar det om att klara sina egna räkningar och koncentrera sig på varje enskild åtgärd som bidrar till positiva kassaflöden. Många upplever då att kostnaderna för lärlingar väger tyngre än intäkterna.

Detta måste man ha respekt för. Extraordinära tider kräver extraordinära åtgärder.

Åtskilliga byggföretag kommer trots detta att gå långt i försöken att fortsätta ge plats åt lärlingsutbildningen. Med anpassade utbildningstider med mera, kan dessa ansträngningar underlättas.

Men sannolikt behöver detta kompletteras på kommunal nivå. Skolan och kommunernas skattebetalare har redan satsat stora resurser på sina byggelever eftersom det är ett samhällsintresse att det utbildas tillräckligt många byggare varje år. Därför är det ett fortsatt samhällsintresse att denna redan gjorda investering i utbildning inte förstörs. Det måste ligga högst på kommunernas prioriteringslistor att hjälpa till att lösa lärlingsfrågan. Den är minst sagt en samhällsbyggnadsfråga.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.