Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Reformerna kommer underifrån

Tellusgatan ett föredöme för rikspolitiken.

Publicerad: 3 oktober 2018, 04:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I en vecka som domineras av ett Sverige som söker sin regering fortsätter civilsamhället att leverera reformer. Inte uppifrån och ned utan tvärtom, omsorgsfullt byggda nerifrån och upp.
Det första exemplet är Svartedalsskolan på Hisingen i Göteborg med  elever från Biskopsgården, som det senaste året lyft tolv procentenheter med gymnasiebehörighet, från 41 till 53 procent trots utgångsläget.
Lena Naperotti är rektor för klass 4–6 gav i förra veckan ett kvitto på hur medvetna satsningar på utanförskapsskolor får effekt – trots till synes omöjliga utgångslägen.

Enstaka elev kvar till årskurs sex

Av elever i fjärde klass är enbart någon enstaka elev kvar när klassen går ut sexan, berättade hon i Sveriges Radios Studio Ett i förra veckan.
Orsaken är den snabba omsättningen av hyresgäster i området. Det är i sig en tydlig illustration på kopplingen boende-skola. problem med integrationen och det starka slitaget av hyreshusen som bara tycks accelerera. Täta föräldrakontakter, besök i hemmen för att förklara skolans betydelse i samhället och många enskildas engagemang i skolmiljön håller på att ändra en skolfientlig ungdomskultur.
På Tellusgatan i Bergsjön ligger det förr ökända ”Bananhuset”. Där har Familjehem i dialog med hyresgästerna renoverat fram prisvärda lägenheter där hyresgäster vill rota sig och där man kan göra en boendekarriär vartefter hushållets ekonomi förbättras.
Sambanden skola och boende är betydande. I Göteborg växer nu lösningar fram nerifrån på ett sätt som är ett föredöme för rikspolitiken.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.