Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Rekordkostnader för modulhus i Västervik"

Lösningen finns i det redan byggda, tror Staffan Åkerlund.

Publicerad: 26 augusti 2015, 08:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklinghusfabrikUpphandlingmodulbostäder

Ett område med modulhus för asylsökande slår hastighetsrekord i Ankarsrum i Västervik. Det handlar om åtta lägenheter med plats för 48 personer som blir inflyttningsklara i månadsskiftet september-oktober. Men ytterligare ett rekord slås: kostnaderna.

Nu visar det sig att de nybyggda hyresmodulerna spränger alla kostnadsramar och ger en årshyra per kvadratmeter på 3 300 kronor inklusive driften – trots att varken markkostnader, anslutningskostnader eller byggherrekostnader finns medräknade, (vilket normalt sett hamnar på bortåt 15 procent i ytterligare högre kostnader).

Ett nybyggt hyreshus på Södermalm i Stockholm ligger på 2 500 kronor per kvadratmeter, en hyresrätt i Turning Torso ligger också på 2 500 medan en nybyggd hyresrätt i en närförort till Stockholm hamnar på 1 900 kronor.Det visar en uppföljning av projektet som tidningen Dagens Samhälle gjort.

Att bygga på platser som har begränsningar i tiden för hur länge de får stå kvar kan visserligen lotsas genom kommunernas planprocesser på kort tid men till priset av höga kostnader visar exemplet.

Det var när regeringen i början av året blev fullt varse om problemens omfattning som Boverket fick ynka sex veckor på sig att lägga fram förslag på lösningar av boendekrisen.

Boverkets genomgång, ”Nyanländas boendesituation – delrapport” kom den 1 mars. Den handlar om de 9 300 asylsökande som vid den tidpunkten hade beviljats uppehållstillstånd men som satt fast i Migrationsverkets anläggningsboende.

I de förslag Boverket presenterade lanserades tanken på nybyggda modulhus som ett av flera förslag på lösningar för behovet av fler hyresrätter där jobb och utbildningar finns.

Men kritiken infann sig tidigt. Sveriges Byggindustrier, JM och Veidekke gav analysföretaget Evidens uppdraget att räkna på tillfälliga modulboenden.

Slutsatsen i rapporten ”Utvärdering av modulbostäder för flyktingmottagande” var entydig – modellen skulle lägga boendekostnader på en helt ny nivå.

Både bostadsministern Mehmet Kaplan och Boverket förnekade detta med emfas. Båda menade att kostnaderna kraftigt överdrevs.

Att Västervik nu kan visa utfallet från ett fullskaleprojekt måste leda till eftertanke.

Modellen är ingen mirakelkur. Skulle den få en fortsättning i andra kommuner skulle det leda till ett ofattbart resursslöseri. I en situation där den pågående migrationen redan är på väg att passera kostnaderna för försvaret som budgetpost handlar det dock inte enbart om ekonomi. Bostadsmodulerna riskerar också att leda till ett segregerat boende när tillfällig mark och udda lägen tas i bruk på detta sätt, vilket till exempel tidigare statssekreteraren under Stefan Attefall, Ulf Perbo, varnat för.

En mycket mera mer näraliggande lösning borde i stället vara att titta på det redan byggda. Att förenkla regleringarna för hyresmarknaden frigör fler hyresrätter i en vettig, välintegrerad stadsbyggnation. Politiskt skulle det kosta för vissa partier – men det skulle vara ett mycket bättre alternativ ur både ekonomisk som integrationssynvinkel. Vid sidan av långsiktiga satsningar på permanenta bostadsbyggnader.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.