Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Rör inte vårt rotavdrag!

Den av regeringen tillsatta bostadsbeskattningskommittén kom som väntat med sitt förslag i veckan om slopad fastighetsskatt för hyresbostäder. Dagens Nyheter rapporterade om huvuddragen i förslagen redan i november. Det är ett utmärkt förslag som när det genomförs kommer att få betydelse för inte minst privata fastighetsbolag med stora innehav av hyresrätter.

Publicerad: 16 januari 2014, 16:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Regeringens avsikt med att ge utredningen uppdraget att titta på skattesituationen för hyresrätter är att få fart på byggandet av fler sådana, helst många fler.

Hyresrätten har skattemässigt varit missgynnad i förhållande till andra boendeformer och går förslaget igenom kommer beskattningen att vara betydligt mer neutral. Att den hittills inte är det är helt enkelt i dag en av knöligheterna i det lapptäcke som  dagens skattesystem utgörs av.

Däremot tror inte ens fastighetsägarna själva att en förändring av beskattningen av hyresfastigheter kommer att göra jobbet åt regeringen, det vill säga få fart på byggandet av hyresrätter. För att åstadkomma detta krävs helt annan ammunition. Det mesta vi kan hoppas på av det nu lagda förslaget är däremot mycket sannolikt en högst marginell påverkan på viljan att bygga nytt.

Och nu till kritiken: Priset för den föreslagna justeringen av fastighetsskatten blir högt. Det kan bli förödande högt om man åter ökar incitamenten för svartjobb. För det är just det man gör om man kraftigt sänker gränsen för rotavdraget från 50 000 kronor till 34 000 kronor.

Arbetet att få gehör för ett permanent rotavdrag på tillräcklig hög nivå var en mångårig satsning från både byggföretagare, Sveriges Byggindustrier och byggsektorns fack med Byggnads i spetsen. Tidigare omgångar av perioder med rotavdrag hade motiverats av konjunkturskäl, jobben skulle stimuleras när arbetslöshet för byggnadsarbetare hotade.

Bakgrunden till det nya, permanenta rotavdraget gick mycket djupare än så. Motivet var att påverka hushållskundernas skattemoral. En utveckling där såväl beställare av bygg- och reparationsuppdrag som utförarna, hantverkarna, genom skattesystemet hade en saftig morot att satsa på svartjobb höll på att bli helt förödande. När uppfattningen att svartjobb är helt okej slår det hårt. Vita företag och vita jobb konkurreras ut.

I det längsta höll finansdepartementet emot med ungefär samma argument som tidigare regimer använt sig av – att det ännu inte fanns konjunkturella skäl för ett avdrag.

Men väl på plats visade det sig ändå att anhängarna fick rätt. Rotavdraget kan med facit i hand sägas ha lyckats till minst tre fjärdedelar. Missbruk – framför allt att ange fler arbetstimmar på byggmaterialets bekostnad – har förekommit i stor omfattning. Men det är en spricka i muren som nu håller på att täppas till. Det är bra. Ett skattesystem ska aldrig öppna för fusk.

Det stora jobbet har dock genomförts av rotavdraget (liksom av rut när det gäller hushållsnära tjänster). Jobbeffekten kan över åren räknas i tiotusentals. Hushållen och utförarna blev av med den morot som lockade till svartarbete. I ekvationen där statens kostnader för avdragen vägs mot bättre skattemoral och kraftigt minskande svartjobb är alla vinnare.

Sett mot den bakgrunden ter det sig som obegripligt att ställa två delar av byggandet inom byggsektorn mot varandra så som bostadsbeskattningskommittén gör. Skälet kan enbart vara rent kameralt.

Det blir nu regeringens och riksdagens uppgift att se till helheten. En konkurrensneutral beskattning av bostäder och – samtidigt – göra det fortsatt lönsamt att köpa vita tjänster.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.