Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Anders Carlén: "Rostfritt. Svartjobb. Under bordet."

Anders Carlén om grannens - och branschens - skattefusk.

Publicerad: 10 mars 2020, 09:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det råder ingen brist på synonymer för skattefusk i det svenska språket, men så är inte heller svartjobb en ny företeelse.

Under min uppväxt i bruksorten Karlskoga var det snarare regel än undantag att rörmokarna, elektrikerna, grävmaskinisterna, snickarna och plåtslagarna drog in en extra hacka på kvällar och helger – och någon tanke på att ”ta upp det med finansministern Kjell-Olof Feldt” fanns aldrig.Varken från beställare eller utförare, som allt som oftast var grannar, kollegor eller hade barn i samma handbollslag. Det fanns en tyst överenskommelse om att skatt var något som man betalade på lönen vid månadens slut, men inte för att dränera husets källare eller få hjälp med nytt tak på sommarstugan. Det var kanske sådant som stockholmare eller rika människor höll på med, men inte vi som bodde ute i landet.

Införandet av rot-avdraget och en digital ekonomi – där alla ekonomiska transaktioner lätt kan spåras – har gjort väntjänsterna allt mindre attraktiva – samtidigt som skatteförlusterna inom bygg slår nya miljardrekord.

Men så är det inte längre kollegan, handbollstränaren eller grannen som knäcker extra, utan underbetalda och oförsäkrade arbetare som står längst ner i kedjan av ekonomisk organiserad brottslighet – och som gör det omöjligt för seriösa företag att konkurrera på samma villkor.

Nu satsar Skatteverket än hårdare på att komma åt den kriminella verksamheten, men frågan är om det är tillräckligt. På sidan 16 berättar vi hur det ska gå till, men också vilka sofistikerade metoder som används för att tjäna miljoner. Rostfritt. Skattefritt. Svartjobb. Utan faktura. Under bordet. Vid sidan av.

Till sist: Arbetskläder har gått från att vara en praktisk nödvändighet i jobbet till att säga vem du är. Här har vi valt ut tio kombinationer som gör både och.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anders Carlén

Chefredaktör

anders.carlen@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.