Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Rotavdraget behövs nu!

Byggsektorn har sedan 1990-talet grundliga erfarenheter av rotavdrag. För det mesta goda erfarenheter. Text Staffan Åkerlund

Publicerad: 29 oktober 2008, 10:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Dels har det satt fart på hjulen vilket oftast varit s-regeringarnas säkerhetsventil i vikande konjunkturer. Byggnadsarbetare symboliserar helt enkelt med denna syn dådkraften från en regering som inte ger upp i besvärliga lägen. Hjulen ska hållas igång. Byggsektorn är en alltför viktig del av samhällsindustrin för att få fallera.

Att Bygggnads har varit en resursstark bidragsgivare till det socialdemokratiska partiet och har en stark ställning i riksdagen med egna riksdagsmän har alltid varit betydelsefullt.

Synen på rotbidragen i denna tappning är att byggsektorn i goda tider är starka nettobetalare till samhället i form av skatter, hög sysselsättning och funktionen av att man drar en lång rad angränsande yrkesområden med sig uppåt i tillväxtspiralen, inte minst tjänsteföretag som arkitekter, tekniska konsulter och den mycket omfattande fastighetssektorn.

I dåliga tider är det därför samhällets ansvar - för sin egen skull – att betala tillbaka.

Det som har hänt sedan tidigare omgångar av rotbidrag, skattelättnader för reparationer, ombyggnad och tillbyggnad, är att ett antal parter i byggsektorn sätter andra motiv till rotavdragen mycket högre än som konjunkturutjämnare.

Denna förändrade syn medför att numera står både arbetsgivare och fack helt enade i kraven på att rotavdrag ska införas snarast – oavsett konjunkturfas – och att de måste finnas kvar permanent.

Skälet är enkelt. Det är en överlevnadsfråga för ett mycket stort antal små- och medelstora företag i byggsektorn; byggare, målare, elektriker, vvs-are.

Högkonjunkturen har gynnat många företag och jobb har funnits åt flera än det funnits arbetskraft till. Både vita företag, gråa och helsvarta har haft sysselsättning.

Däremot har många av de helvita företagen, de som betalar ordentligt för sig, redovisar moms och sina anställdas löner på rätt sätt, haft oroväckande små marginaler även under högkonjunkturen.

De som har kunnat tjäna stora pengar är de som haft de rymligaste samvetena. Det har helt enkelt varit högkonjunktur för svartekonomin, en mycket plågsam högkonjunktur för laglydiga företagare och hantverkare som gång på gång konkurreras ut av skattefuskare.

Det värsta med detta scenario är att hela kundgenerationer håller på att uppfostras i att det är okey att betala svart. Att det bara är blåögda idioter som betalar moms och begär kvitton.

Att det inte kan fortsätta på detta sätt har mycket länge varit uppenbart för byggsektorns småföretagare. Det som har hänt sedan tre, fyra år tillbaka är att hela byggsektorn har tagit ett anta initiativ tillsammans för att komma tillrätta med illojal konkurrens. Uppgiften har enat arbetsgivare och fack i flera branscher.

ID06, legitimationsplikten ute på byggarbetsplatserna och den tydliga redovisningen av vem som arbetar var och åt vem och hur länge håller nu på att ta över den vanliga byggarbetsplatsen runt om i landet och omfattar alla entreprenörer. Stora som små.

Systemet har enat stora som små arbetsgivare och uppskattas av facken amtidigt som det försvårar för svartekonomin.

Men redovisning och kontroller är inte allt. Det behövs ekonomiska incitament för att också hushållen ska bryta sin dåliga vana att betala svart.

Det är detta som är huvudmotivet till att införa ett permanent rotavdrag. Det ska helt enkelt konkurrera ut svartekonomin. Anders Borg har här chansen att upptäcka en av sina mer lönsamma skattereformer någonsin. Sverige behöver bättre skattemoral.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.