Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Rut-avdraget öppnar för hyresrätten

Inför Nordbygg 2010 lät Byggindustrin Sifo titta på bostadsbyggande, olika åldersgruppers preferenser när det gäller bostäder och den viktiga frågan hyra eller äga. Bakgrunden till enkäten var att försöka spåra tendenser när det gällde utvecklingen för äldreboende.

Publicerad: 25 januari 2012, 12:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Några parametrar vägde tungt i denna Sifo 2010. Människor i samtliga ålderskategorier, i alla skeden av livet från första vuxenålder till och med pensionärer, föredrog att äga sin bostad. Detta gällde vare sig man föredrog landsbygd eller stadsboende. Minst tre av fyra föredrog ägda bostäder när vi även inkluderade bostadrättsföreningar.

Däremot ökade intresset för att hyra sin bostad med stigande ålder, kunde vi se redan för två år sedan. Nu signalerar färskare undersökningar att den trenden är på väg att förstärkas. Ordentligt. Och drivkrafterna är flera.

En drivkraft står dock i särklass. Det är reformen med rut, avdraget för hushållsnära tjänster. I många kommuner ligger i dag timtaxan för hemtjänster i nivå med kostnaderna att anlita professionella hemtjänster med rutavdrag. I praktiken innebär detta en smärre revolution.

Det betyder att makten över beslut om den service en pensionär behöver i sitt hem flyttas från kommunernas handläggare till pensionärerna själva.

Eftersom den växande gruppen pensionärer efter en lång yrkes- och bostadskarriär är det enskilt mest välbärgade skiktet i samhället, öppnas via rut-reformen för en privatisering av makten över livsavgörande ekonomiska beslut knutna till det egna boendet.

Samtidigt lättar det på det ekonomiska trycket på skuldtyngda kommuner som fruktar kostnaderna för pensionärsboomen.

Rut-avdraget flyttar kostnaden bort från kommunerna till staten. Men samtidigt har rut liksom rot en intäktssida för statsbudgeten om nya jobb växer fram med den ökade efterfrågan på tjänsteföretag. Kostnaden för arbetslösheten minskar. Skatteintäkterna ökar också när svartekonomin blir vit. Det är netto en god affär för staten.

För pensionärernas boende är utvecklingen mot ökade ekonomiska möjligheter att köpa servicetjänster högintressant och bör på sikt komma att stimulera byggandet av hyreslägenheter. Varför låsa sin nettoförmögenhet i att äga bostaden när detta sparande kan användas till att köpa service och tjänster?

På måndag, 30 januari, håller Sveriges Byggindustrier, Fastighetsägarna och Almega ett gemensamt seminarium i Stockholm och presenterar en färsk HUI-rapport om hur framväxten av en snabbt växande tjänstesektor påverkar boende och byggande.

Det är dock fortfarande en utveckling med förhinder. Främst av dessa är kvarvarande effekter av hyresregleringen. Att denna skulle bromsa framväxten av nya tjänsteföretag var nog aldrig meningen.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News