Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Sanningen om rot

Låt oss hoppas att vi lämnat tiden utan de fördelar rotavdraget ger bakom oss för alltid.

Publicerad: 15 september 2011, 09:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ska vi skratta eller gråta så här i efterskott?

Skatteverkets rapport om rut och rot, rapport 2011:1, ger bakgrunden till hur statsmakterna ser på tekniken att mildra effekterna av skatt på skatt när en vanlig löntagare ska köpa tjänster.

Alla kommer ihåg hur det såg ut på den gamla mörka tiden, när så mycket var grått eller svart och när den minoritet av löntagare som framhärdade i att inte delta i svarthandeln med tjänster kavlade upp ärmarna och gjorde jobbet själv.
Så såg det ut på mina föräldrars gata i det gamla Mariefred. Bröderna Larsson hade alltid bott i sitt gulreverterade hörnhus med faluröda uthus i fyrkant runt gården. De hade blivit gamla och dött utan arvingar och det stora huset köptes av en kirurg från Stockholm med stora drömmar om hur fastigheten kunde tas in i det nya århundradet med hjälp av smart teknik och gammalt hederligt bygghantverkande.

Men olika offerter – både i vit skepnad och annan – gjorde bara den nya grannen förbannad. Han såg hur många timmar han måste jobba som kirurg för att kunna avlöna en byggnadsarbetare.

Så han beslöt att göra jobbet själv. Märkligt nog upptäckte han att det lönade sig att ta ut ledighet på sjukhuset och i stället gå hemma på Mariefredsgården mitt i småstaden och snickra.

Att det var samhällsekonomiskt uppåt väggarna att göra på det sättet var han fullt medveten om. Läkarutbildningarna, särskilt för specialister av hans slag, kostade multum för samhället. Till det kom att en vikarie måste hyras in för att kompensera ledigheten.

Ytterligare ett aber var riskerna under själva hemmafixandet. För en byggamatör finns det massor med fällor och fel. Säkerhet tar lite längre tid. Och amatörer är ofta otåliga.

Riktigt farliga är stora vinkelslipar och cirkelsågar men det går i princip att göra dumheter med allt som går på elektricitet. Allt detta fanns på plats när vår vän startade sitt projekt.

Nu gick det bra. Han och samhället hade turen på sin sida.

Men faktum kvarstod. Han gjorde det av både trots och intresse, väl medveten om att ett byggproffs skulle göra det snabbare, bättre och säkrare.

Med detta enkla exempel på hur det kunde gå till åren före rotavdraget modell 2008, känns Skatteverkets egna slutsatser av förändringarna som en befriande insikt. Så här skriver man:
"Att komma tillrätta med en sektor med stort inslag av svartarbete är emellertid bara ett av motiven att införa husavdrag. Mer allmänt handlar det om att ta tillvara de samhällsekonomiska vinsterna av specialisering. Mer av det totala arbetet som utförs i samhället ska ske som beskattat vitt marknadsarbete genom ett tillflöde av arbeten som utförts som egenarbete eller svart".

Tydligare kan det inte sägas. Plötsligt har skattelagstiftaren tittat upp och fått syn på den hemmasnickrande kirurgen med Martin Timell-komplex vid sidan av den sedan tidigare så välkände svartjobbaren.

Med skattereduktionen på 50 procent för arbetskostnader upp till 100 000 kronor per köpare, är det möjligt för vanliga hushåll med två normala inkomster att planera ett professionellt upprustningsprogram över några år som kan ge rejäl utdelning.

Samhällsekonomiskt är specialiseringen bra. Kirurgen slipper tvingas till amatörjobb av skattekilar som bara gör honom heligt förbannad.

Hantverksföretagarna får en rotmarknad som sträcker sig över tiden. Tidigare oredovisade inkomster deklareras. Hantverkaren får in mer pengar till framtida pensioner. Och allmänhetens skattemoral och inställning till svartjobb får sig ett mycket välbehövligt lyft.

Låt oss hoppas att vi lämnat den gamla onda tiden bakom oss för alltid.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.