Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

"Sätt ny bostadspolitik överst på agendan"

"Bostadspolitiken måste hantera den verklighet vi har", konstaterar Staffan Åkerlund.

Publicerad: 10 juni 2015, 07:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadspolitik

Människor flyttar till staden i en utsträckning som aldrig förr. Just nu är Sverige det land inom EU som urbaniseras snabbast och magneterna för människornas drömmar om framtiden är regionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Det handlar om minst ett 40-tal tillväxtkommuner under deras tre paraplyer. Och tempot ökar.

Den berömda dagliga bussen med nya invånare till Stockholm är knappast längre en normal SL-buss, den blir en allt längre ledbuss. Men den ursprungliga urbaniseringen är bara den ena drivkraften bakom storstädernas befolkningsökning. Den andra delen av denna starka trend är ökningen av migrationen.

2011 lade dåvarande Alliansregeringen och Miljöpartiet och strax efter även Socialdemokraterna grunden för dagens, jämfört med tidigare år liberala, invandringspolitik. Under 2014 tog Sverige emot tre gånger fler flyktingar än 2010. Många, för att inte säga de flesta, stannar inte på de orter och i de kommuner de först hänvisas till sedan de fått sina uppehållstillstånd. Många söker sig snabbt vidare, inte minst till storstäderna.

Svenskar samlades i Chicago

Det är inget konstigt med det. Så har invandring alltid sett ut. Ättlingarna till en miljon svenskar som utvandrade till USA sökte sig till de områden och städer dit de flesta svenskar redan fanns. Chicago är ett bra exempel på det. Där fanns jobben och möjligheter att bo.

Som nya i landet var närheten till landsmän ett stöd, en väg att etablera sig i sitt sammanhang. Här fungerade svenskan man och man emellan och var det viktiga samhällsbyggande verktyg som språk alltid måste vara.

Detta är ett högst naturligt mänskligt behov. Att med statligt tvång förmå alla landets kommuner att i samma utsträckning (per capita?) ta emot olika språkgrupper och sprida ut dem är samtidigt ett sätt att ta ifrån individerna i de olika språkgrupperna deras viktigaste verktyg.

Varje nyanländ förstår

På individnivå förstår varje nyanländ detta. Därför söker man sig till landsmän och därför är storstäderna sådana starka magneter. Mycket av denna omflyttning pågår bortom myndigheternas radar och ingen vet hur många som tvingas dela samma bostad.

Bostadspolitiken måste hantera den verklighet vi har. Den måste skapa förutsättningar att få fram byggbar mark för nya bostäder och människor att ha råd att bo där de önskar. Den måste bejaka storstädernas funktion och ge dem möjligheter att planera tillväxten av bostäder i ett regionalt perspektiv – vilket sannolikt går ut över de enskilda kommunernas planmonopol.

Dessutom måste en bostadspolitik för att vara realistisk fullt ut bejaka den effektivaste och billigaste boendeformen; den ägda bostaden. Alla andra boendeformer, inte minst hyresbostäder, är dyrare. Staten kunde garantera immigranternas lån men i övrigt låta dessa vara marknadsmässiga.

Med ägandet som uttalad norm för bostadspolitiken skulle dessutom integrationspolitiken ta ett stort steg i rätt riktning. Bostäder och jobb hör ihop. Och språket, på sikt självklart det svenska, lär man sig bäst på jobbet.

Staffan Åkerlund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

bostadspolitik

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News